Na Lúcký košt trnek, jenž tradičně nese podtitul Od varených až po tekuté, zavítal například Zlíňan Eduard Ulman i s manželkou. „Zúčastnili jsme se minulého ročníku, který nás nadchl tak, že jsme prostě museli přijet i letos. Líbí se nám spojení folkloru s dobrým jídlem a hlavně venkovskou pohodou," popsal své dojmy z návštěvy Horňácka Ulman.

Doplnil, že je velký příznivec trnek v různých formách, přitom ale přiznal, že u něj převažuje spíše ta alkoholická. Za rok si doma také několik litrů slivovice vyrobí. „Samozřejmě v mezích zákona," podotkl s úsměvem muž a ponořil plastovou lžičku do jedné ze sklenic s povidly.

Těch se pořadatelům sešlo čtyřiadvacet. O jejich přípravu se zasloužily ženy nejenom z Louky, ale také z okolí. Jako nejlepší vzorek porota vyhodnotila ten od domácí Zdeňky Maňákové. Další povidla pak návštěvníci mohli ochutnat ve více než padesáti druzích pečiva. „Trnky k nám neodmyslitelně patří. V dřívějších dobách to bylo jídlo dosažitelné pro všechny, hlavně chudší lidé je hodně využívali. Vracíme se tedy zpět ke kořenům a k lidové tvořivosti," popsala hlavní náplň koštu starostka Louky Anna Vašicová. S návštěvností letošního v pořadí již osmého ročníku byla velmi spokojená. „Je vidět, že lidé mají o podobné akce zájem," dodala.

Zatímco někteří z příchozích dali přednost uvařenému ovoci, jiní si přišli na své u pultu se sto třiačtyřiceti vzorky pálenek. Kromě slivovic mohli ochutnat hruškovice, meruňkovice a také likéry. Poznat místní chutě dorazil až z Prahy Ivan Skála. „Zatím jsem měl čtyři vzorky a myslím si, že ten pátý určitě ještě zvládnu," zamyslel se návštěvník, který do hloučku svých přátel přinesl pěry s tvarohem. „Jsem na sladké, takže u mě jasná volba," zasmál se.

Zajímavou gastronomickou specialitu přivezli hosté z Hané. Příznivce zrajících sýrů přilákali typickou vůní tvarůžků. Jejich chuť však podtrhli povidly a šlehačkou. Jako takzvané olomoucké pusinky je pak nabídli lidem. „Opravdu vynikající kombinace, nikdy by mě nenapadlo, že je takové spojení vhodné. No ale chutě jsou různé, tak proč ne. Možná zkusím tvarůžky takto připravit i doma, například k nějaké zvláštní příležitosti," zamyslela se Helena Koplová z Milotic.

Horňácká obec ležící nedaleko Lipova ale v sobotu nepatřila jen gurmánům a příznivcům modrého ovoce v různých formách. O doprovodný program koštu se postaral zástup folkloristů. Své pěvecké dovednosti představili mužáci z Prušánek a domácí Louky, vystoupil také Ženský sbor Netáta ze Strání a pozvání přijali i Kúcani z Kútů.

Hudební doprovod si vzali na starosti členové Horňácké cimbálové muziky Jožky Staši. Šikovné ruce a rychlé prsty ukázali slovenští harmonikáři. „Musím pochválit loucké ženy, protože s přípravou akce měly hodně práce. Jejich píli ale vynahradila velmi příznivá návštěvnost. Trochu mě mrzí, že při kulturním vystoupení byl ruch. Je ale pravda, že diváci se chtějí především bavit. Program prostě v tichosti být nemůže," zhodnotil košt jeden z jeho organizátorů Antonín Vrba.