„Vloni jsme měli pětačtyřicet druhů pečiva a přes dvacet druhů povidel. Záleží ale na tom, kdo co přinese, což se uvidí až v sobotu. Už se zde ale stavil pán, který přinesl specialitu, a to nakládané uzené švestky zapečené v koňaku a víně,“ vyzdvihla jednu z rarit letošního ročníku starostka Louky Anna Vašicová.

Jak doplnila, soutěž není určená jen místním. Svým kuchařským umem či dobrou pálenkou se mohou pochlubit i přespolní a dokonce i přeshraniční. „Již tradičně přispívají i lidé z okolních obcí. Navíc máme spolupráci se slovenskými Vrbovci, odkud také vždy přivezou pokrmy, do kterých dávají povidla,“ doplnila starostka.

Povidla a destiláty mohli lidé nosit na obecní úřad do pětadvacátého března, k jejich ohodnocení pak přistoupila porota v pondělí večer. Buchty a jídla připravená z trnek mohou přinést kuchaři i kuchařky až během sobotního dopoledne.

Od patnácté hodiny je pak připravený bohatý doprovodný program, v rámci kterého vystoupí Horňácká cimbálová muzika Jožky Staši, horňáčtí primáši Martin Hrbáč a Roman Sokol, Mužský sbor z Louky, Volné pěvecké sdružení Kotár, Ženský sbor Tragačnice z Kyjova, lidová vypravěčka tetička Filoména z Vracova.