Účastníci měli splnit jen jednu podmínku, a to tu, že museli svůj pokrm připravit na přírodním ohni v kotlíku.

Původně se měli ukázat, jaký dokáží připravit guláš jen hasiči, nakonec se přidali i další zájemci. Většinou chtěli uspět s recepty, kde základem bylo hovězí. „Po tom, co si pustilo šťavíčku, tak jsme přidaly papriku, zalily vodou, osolily, opepřily a teď dusíme. Předpokládáme, že budeme mít kolem třiceti litrů," shodovaly se Anny Tománková a Niklová, členky pořadatelského sboru dobrovolných hasičů. Jejich kolegyně, které zatápěly pod vedlejším kotlem, se pustily do pravého vracovského bramborového guláše. Všechny suroviny, včetně sklepní klobásy, cibule i sádla pocházely právě z pořadatelské­ho města.

O kus dál v o něco menší nádobě připravovali svého adepta na vítězství ratíškovičtí kolegové. Byl houbový. „Jsou v něm čirůvky, kozáci, hříbky, kotrč, šťavnatky pomrazky, celkem jedenáct druhů hub," představil složení Michal Příkaský.

Porota i veřejnost si nakonec mohla smlsnout i na daňčím, kančím či srnčím guláši. Svůj um představili hosté z Žeravic, Milotic, Šardic, Syrovína či Ježova. Domácí barvy hájili kromě hasičů i Kudrnáči, Restaurace u Petra nebo sourozenci Hoškovi.

Vítěz se stal prémiovým držitelem Putovního poháru starosty města. „Jelikož s našimi hasiči dobře spolupracujeme, tak mě celá akce moc potěšila. Dobrý guláš si rád dám. Pro jistotu jsem dva dny hladový, abych degustaci tolika vzorků zvládl," pousmál se vracovský starosta Jaromír Repík.