„Návrat tukanů do naší zoo, to je událost hodná otevření šampaňského," upozornil na adresu dvouletého páru získaného z farmového chovu v Guyaně ředitel hodonínské zoo Martin Krug.

Sehnat tohoto krásného ptáka je totiž docela obtížné. „Nejen kvůli problematickým odchovům, ale také proto, že tukani často umírají na jaterní nemoc zvanou hemochromatóza," vysvětlila mluvčí zoologické zahrady Bohuna Mikulicová.

Právě toto onemocnění se stalo osudným oběma párům, které doposud v Hodoníně chovali. „Je problémem všech plodožravých ptáků, ale tukanů obzvláště," podotkl zoolog Jiří Ingr.

Příchod nových krasavců zůstával dlouho jenom snem. Naděje Hodonínu svitla až v roce 2012 při návštěvě Zooparku v ruské Penze. „Právě tam nás velmi zaujala tukaní expozice. Zajímal jsem se tehdy, jaké tam mají zkušenosti s chovem a jak je těžké tyto ptáky sehnat. Řekli mi, že tamní chovatelé mají kontakt na Jižní Ameriku, kde je možné tukany koupit, a to dokonce až o čtyři tisíce eur levněji, než je obvyklé v Evropské unii," přiblížil začátky tukaní cesty na jih Moravy ředitel zoo.

Ta trvala poměrně dlouho. „Byla to roční anabáze, než se vyřídily veškeré formality včetně veterinárních a tak zvaných citesových povolení, jež umožňují tyto vzácné ptáky převézt do Evropské unie," řekl Krug.

Podle něj i ornitologové z českých zoo koupi označili za velice výhodnou. Doporučili ptáky přivézt a usilovat o jejich rozmnožení. „To v případě tukanů není snadné. V Unii českých a slovenských zoo byla totiž ta naše dosud jedinou, kde se odchov podařil. Tento úspěch z roku 2006 se však už zopakovat nepodařilo," připomněla mluvčí. 

Šéf zoologické zahrady podotýká, že s využitím tehdejších zkušeností se pokusí o odchov znovu.

Zoo se na návrat exotů, kteří po léta obsazovali první příčku ankety o nejkrásnějšího ptáka, náležitě připravila. „Prosklené části ubikace se musely překrýt novinami, aby do nich ptáci nenaráželi a nezranili se tak. Z větví se připravila expozice. A co víc, opět nastoupil dvorní malíř zoo Petr Přikryl, aby nové obydlí ptáků vyzdobil svými malbami," uvedla mluvčí.

Expozici ještě kvůli správné atmosféře doplní umělé a živé rostliny.

Tukan obrovskýNoví tukaní pár v hodonínské zoo.Žije převážně v nížinných i horských lesích Mexika, Brazílie a Argentiny a je největší ze sedmatřiceti druhů tukanů. Délka jeho těla dosahuje až 60 centimetrů, jeho mohutný, avšak docela lehký oranžovo-žlutý zobák s černou špičkou, který používá k regulaci teploty, měří až 19 centimetrů. Potravou je mu převážně ovoce – banány, kiwi, hrušky, hrozny, melouny 
a švestky doplňované speciálními granulemi. Tukan není dobrým letcem. Po zemi i po větvích se pohybuje poskakováním. V zajetí se chová velmi zřídka, problematické jsou u něj odchovy. 
V přírodě mívá po osmnáctidenní inkubaci zpravidla dvě mláďata, která v hnízdě pobývají asi sedm týdnů. Tukani se dožívají až patnácti let.