ČTĚTE TAKÉ: Pozor na mrtvé zajíce nakažené tularemií

Zaječí tularémie se v regionu vyskytuje už několik desítek let. Kromě myslivců, kteří se o nemoci zvěře učí, o ní však veřejnost mnoho neví. To, jak se mohou lidé chránit, jaká je léčba nebo příznaky, popsal epizootolog Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj hodonínského inspektorátu Josef Navrátil.

Kolik zajíců musí být nakažených, aby se mohlo místo označit jako ohnisko tularémie?
Pokud je potvrzený veterinárním ústavem, tak stačí pouze jeden zajíc.

Jak dlouho je místo, kde se nakažený kus zvěře objevil ohniskem?
Pokud soukromý veterinář celkově dva roky v ohniscích neprokáže, že tam byl nějaký pozitivní nález, tak lze ohnisko odhlásit. Takže až po dvou letech. Změna zákona však dnes nenařizuje povinné vyšetřování odlovených zajíců. A vzhledem k tomu, že jde pro myslivce o poměrně drahou záležitost, tak je někteří ani nedělají. V takovém případě se o tom, jestli se v místě vyskytuje nakažený zajíc, ani nikdy nedozvíme. Tularémie se v regionu stále udržuje, protože toto onemocnění mohou mít různí hlodavci, kteří se u nás vyskytují.

Mohl byste nemoc nějak popsat a říct, jak se projevuje?
Je to bakteriologické onemocnění, které postihuje hlodavce a je přenosné na člověka, pro kterého je to velmi nepříjemné. Způsobuje jednak zánět mízních uzlin a doprovází ho teploty a slabost. U mužů může způsobit dokonce neplodnost, protože dochází tak jako u zajíce k zánětu varlat.

To je jistě hodně závažné. Vyskytly se už i případy úmrtí při nakažení touto nemocí?
Takový případ neznám. Může se však stát, že pokud má nakažený zesláblý organismus, tak to může vyvolat další komplikace. Jinak ale opravdu nevím.

Pokud si lidé vyjdou do přírody nebo vyjedou na cesty, může jim něco napovědět, že je zajíc nakažený?
Lidé by měli být opatrní a na zajíce, které najdou uhynulé na silnici, by neměli sahat. Už to, že zemřel, totiž signalizuje, že zajíc mohl být nemocný.


Máte pro lidi nějaký tip nebo doporučení?
Velmi nutná je opatrnost s takto nalezenými uhynulými zajíci. Pokud se budeme bavit o manipulaci při zpracování zvěřiny, doporučuji zvýšenou opatrnost. Tu však doporučuji obecně.