Čtyřčata se narodila před dvěma týdny a i s matkou jsou v pořádku. „Dobře přibývají na váze, váží tři tisíce šest set gramů,“ přiblížila mluvčí.

Rodiči jsou desetiletá samice Raja, která pochází ze zoo v německé Hoyerswerdy, a o tři roky mladší samec Igor z francouzského zooparku v Amnéville. „Jde již o druhý odchov tohoto páru, kterému se před dvěma lety narodili dva tygří kluci,“ připomněla Uhrová s tím, že jeden nyní žije v pražské zoologické zahradě a druhý v německém Kolíně nad Rýnem.

Mládě velblouda dvouhrbého v hodonínské zoologické zahradě.
Hodonínská zoo odchovala první mládě velblouda. Matka ho ale nechtěla přijmout

„Tygřice Raja se stará o svá mláďata vzorně. Upravili jsme krmnou dávku, aby měla dostatek živin pro sebe i své potomky, které bude kojit ještě několik týdnů, než postupně přejdou na tuhou stravu,“ sdělil zoolog Jiří Ingr.

Otec Igor bude žít odděleně až do chvíle než mláďata dospějí. Koordinátor pak rozhodne o tom, do které zoo se přestěhují.

Ilustrační foto
Zoo v Hodoníně slaví 40 let. Nabídnout chce pampu i Austrálii

Zatím se ale z tygřat těší v Hodoníně. „Máme z nich velkou radost, zcela vyhráno však ještě nemáme. První dva až tři měsíce bývají u mláďat kritické, v této době jsou jednak více ohrožena nemocemi, jednak určitým rizikem může být také stres matky. Prosíme proto návštěvníky o ohleduplnost při průchodu pavilonem šelem,“ upozornil ředitel hodonínské zoologické zahrady Martin Krug.

Nyní bydlí spolu s matkou ve vnitřní ubikaci se zakrytým sklem. „K vidění budou, jakmile to bude možné, zřejmě ke konci července,“ uvedl ředitel.

Lesní požár musely řešit hasičské jednotky od půl dvanácté v noci na pátek jižně od Vracova.
Deset jednotek hasičů bojovalo s lesním požárem u Vracova

Zároveň doplnil, že jde pravděpodobně o poslední odchov tygra ussurijského v Hodoníně. „Do budoucna bychom chtěli ussurijské tygry vyměnit za teplomilný druh, a buď tygra sumaterského, nebo indického,“ dodal Krug.