Právě její jihomoravská pobočka totiž spravuje u Dubňan mokřadní území v nivě říčky Kyjovky, a to teprve od loňského roku. Vytváří ptačí park se stezkami, který má v budoucnu nabídnout i pozorovatelny pro veřejnost. „Už teď se potvrzuje, že tato lokalita byla pro vytvoření rezervace dobrá volba. Při loňském průzkumu jsme na Kosteliskách pozorovali 162 ptačích druhů. U více než než poloviny z nich víme, že tu buď hnízdili anebo se o to pokoušeli,“ upozornil jednatel jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Gašpar Čamlík.

Loni v ptačím parku hnízdily vzácné druhy, jako jsou bukač velký, bukáček malý, moudivláček lužní nebo čejka chocholatá. Kriticky ohrožený vodouš rudonohý tady dokonce vyvedl mláďata. Navíc ptáci mají v místních tůních, mokřadech a rozlivech významné loviště, a to například pro rorýse obecné, vlhy pestré, břehule říční či vlaštovky obecné. „Ty tu i nocovaly v rákosí,“ doplnil Čamlík.

Marcel Řimák.
Zlomový okamžik pro odvolání? Předražené vánoční trhy, říká exředitel Řimák

Počet žijících druhů se tady má navíc díky správné péči ještě navýšit. „Ještě předloni bylo území neprostupnou džunglí zarostlou invazními druhy rostlin. Loni jsme kosením, vyřezáváním dřevin a pastvou ovcí začali vytvářet vhodné podmínky pro mokřadní, vodní i luční ptáky. Ochranou přirozených mokřadů, vytvářením nových tůní a obnovou tradičního hospodaření se původně nehostinné území postupně mění v mokřadní ráj pro ptáky a další živočichy,“ uvedl Čamlík.

Navíc se v Kosteliskách daří i hmyzu. Odborníci z Východomoravské pobočky České společnosti entomologické tu dokonce objevili 99 ohrožených druhů. Z toho dva kriticky ohrožené a dokonce zmiňovaného brouka dřepčíka, který žije na vlhkomilných hluchavkovitých rostlinách. Přírodovědci tady nalezli i ohrožené rýhonosce. „Takovou pestrou škálu biotopů na tak malém prostoru lze v dnešní době nalézt jen velmi vzácně,“ dodal Ondřej Konvička z České společnosti entomologické.