„Krajská rada na svém jednání v tomto týdnu doporučila krajskému zastupitelstvu schválit dotaci obci Svatobořice-Mistřín na stavbu nové cyklostezky včetně dopravního značení," řekla mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Částka, kterou by Svatobořice měly získat, je téměř tři sta padesát tisíc korun.

Asi kilometr dlouhá trasa bude napojena na milotickou stezku, která je postavena už pět let, a vyvede v místě svatobořického sběrného dvora. „Tam už je asfaltová silnice udělaná a my na ni se stavbou navážeme. Půjde-li vše bez nějakých problémů a bude nám přát počasí, chceme mít hotovo do konce tohoto roku," informovala místostarostka Svatobořic-Mistřína Terezie Čičáková.

V obci zatím čekají na začátek výběrového řízení. „Doufáme, že co nejdříve vysoutěžíme dodavatele stavby, abychom s projektem mohli brzy začít," sdělila Čičáková. Ta zároveň dodala, že lidé, kteří mají kolem plánované stezky pozemky nebo pole, budou mít na ni vjezd povolen. „Zvláštní povolení získají od obecního úřadu. Jinak však trasa bude vedena jako klasická cyklostezka," řekla místostarostka.

Na vzniku nové trasy pro cyklisty se podepsali i lidé. „Samozřejmě že jde i o připomínku ze strany obyvatel obce. Chybí propojení stávajících tras a na ně se napojíme také proto, že jsme členy mikroregionu Nový Dvůr," uvedl starosta Svatobořic- -Mistřína František Měchura.

Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška je podpora cyklistů v kraji jednou z jeho priorit. „V rozpočtu kraje je na rozvoj cykloturistiky vyčleněno více než dvanáct a půl milionu korun. V letošní sezoně se tak síť cyklostezek výrazně rozšíří a změní k lepšímu," uvedl Hašek.