„Je jedenáct hodin dopoledne a my už z třiceti litrů gulášové polévky máme jen tenhle malý zbyteček,“ ukázala na dno téměř prázdného patnáctilitrového hrnce hodinu poté, co se Pod Dubňanskú horu začaly trousit první hrstky burčákových turistů z celé republiky, Zuzana Glembová z Dubňan.

Stejně jako desítky majitelů vinných sklípků v Dubňanech, Miloticích Pod Šidlenami i Pod Búdama v Mutěnicích, připravila také ona se svými syny tisícům návštěvníků dnes už vyhlášeného pochodu mezi vinnými sklípky dobroty, na které stála po celý den fronta hladových a žíznivých turistů. „Chleba s domácím sádlem a s cibulí, laty s povidly a mákem, vynikající klobásy na grilu, bramboráky s česnekem a majoránkou a k tomu burčák. To si tady i s manželem a dětmi dávám každý rok,“ přiznala se dvaapadesátiletá Anna z Hané, která sem zavítala letos už podesáté.

Také šestnáctičlenná skupinka turistů z Kozákova v Podkrkonoší navštěvuje Pochod Slováckými vinohrady každoročně. Nechává si kvůli tomu natisknout dokonce speciální trička s logem pochodu. Nápis „Jaro, léto, burčák, zima“ na zádech zelených triček jasně dokládal zálibu v lahodném podzimním moku. Burčák je tu k mání doslova na každém kroku. „Je to tady fajnový. Bereme to stánek po stánku, sklep od sklepa a všechny ty slovácké dobroty si vychutnáváme. Včetně chleba se škvarkovou pomazánkou,“ vyznal se nadšeně s kelímkem burčáku v ruce čtyřiašedesátiletý Luboš Kadlec.

S kamarády přespávají už několik dnů u známých. Včerejší husí játra na cibulce prý podkrkonošáky doslova nadchla. „Dnes večer, pokud to tady ve zdraví přežijeme, budeme pak ve sklípku sledovat fotbal s Polskem,“ ukázal ještě směrem k ostatním dobrotám nadšený účastník pochodu z Krkonoš. Na burčákové trase je letos prý už po osmnácté.

Podle místopředsedy Klubu českých turistů Hodonín Jiřího Michenky mohlo letos trasou tradičního Pochodu Slováckými vinohrady projít až deset tisíc návštěvníků. I přes zakaboněnou oblohu si davy turistů nenechaly trasy dlouhé devět, sedmnáct či pětadvacet kilometrů ujít. „Bohužel nás mrzí, že zhruba polovina lidí se neregistrovala, i když je poplatek symbolických třicet korun,“ podotkl Michenka.

Registrační stánek zavedli už loni u Jarohněvického rybníka. „Podstatná část autobusů totiž dojíždí tam. Lidé vysednou a jdou víceméně najisto - popíjet burčák Pod Dubňanskú horu,“ vysvětlil ještě místopředseda Klubu českých turistů.

Podle jeho odhadu se návštěvnost k sobotnímu poledni pohybovala jak v Rohatci, tak v Mutěnicích i u Jarohněvického rybníka v Dubňanech kolem šestnácti set účastníků. Pro místní vinaře je pochod vinohrady velkou šancí vydělat během jednoho dne slušné peníze. „Jde to do pěkných pár tisíců korun,“ přiznal jeden z majitelů vinného sklípku, který ale nechtěl do tisku sdělit své jméno.

Předchází tomu podle něho desítky hodin příprav. Od loupání hromady česneku, strouhání pytlů brambor, nakupování stovek kelímků na burčák i ostatních potřebných věcí. „A po skončení mám pak hlavně bolavé nohy. Jsem totiž i s rodinou celý den doslova v jednom kole,“ přiznal majitel jednoho z vinných sklípků v Dubňanech.