Dokončení plánované stavby vedení obce předpokládá v polovině příštího roku. „Do prázdnin roku 2016 by měla být nová školka hotová. Včetně vybavení má stavba přijít na necelých čtyřiadvacet milionů korun, smlouvu jsme zatím nepodepsali," uvedl starosta Uhřic Petr Tihelka s tím, že obec momentálně jedná o dotaci.

Do současné mateřské školy chodí osmadvacet dětí, což zcela naplňuje její kapacitu. To byl i jeden z důvodů, proč se Uhřičtí rozhodli pro novou stavbu. „Školka musela pro tento rok odmítnout žádosti rodičů o umístění patnácti dětí. Nová nabídne místo až pro osmatřicet dětí, bude v ní i kuchyně a jídelna," přiblížil starosta.

Dům z konce devatenáctého století, ve kterém sídlí místní vzdělávací instituce, navíc vyžaduje vzhledem ke svému stáří zásadní rekonstrukci. To by se výrazně prodražilo. „Současnou mateřinku není možné přestavět. Její opravy a předělání by vyšly podstatně dráž než výstavba nového objektu," vysvětlil Tihelka.

S tím souhlasí i ředitelka Základní a mateřské školy v Uhřicích Marcela Procházková. „Za ty dlouhé roky, co stávající budova stojí, přibylo několik přístaveb. Bylo potřeba i drobných rekonstrukcí, ovšem ani tak již nevyhovuje nynějším požadavkům," uvedla Procházková.

Schválili výjimku

Současných osmadvacet dětí je na školku už moc. Obecní zastupitelé proto museli na svém červnovém zasedání schválit výjimku. „Vnitřek školy kapacitně neodpovídá počtu dětí v nich umístěných, nemáme dostatečné zázemí pro odpočinek, šatny a chybí i prostory pro personál, jako jsou kabinety a sborovny," upozornila ředitelka.

Ta si od nové mateřinky slibuje zlepšení materiálních podmínek a tím i možností poskytování kvalitnějších služeb. Kladně ohodnotila i více místa. „Žádosti o přijetí do mateřské školy mnohonásobně převyšují počet přijatých dětí," řekla.

Zkušenosti se stavbou úplně nové budovy pro mateřinku mají například ve Svatobořicích-Mistříně. Sloužit začala jednadvacátého srpna. „Všechno funguje, jak má. Nestrachujeme se, že něco upadne nebo nám sem zateče a zvlhnou nám zdi. Vytápění je v pořádku, pryč jsou úniky tepla," pochválil ředitel mateřské a základní školy Zbyněk Mašek.

Budova za jednadvacet milionů korun pojme až sedmdesát dětí. Zásadní změny se dočká i systém mateřských škol ve Veselí nad Moravou. Budova v Milokošti je už nedostačující, proto město investuje asi deset milionů korun do přestavby tamní základní školy, kde najde místo i mateřinka.

Zároveň skončí i školka na náměstí 24. dubna. V jejích stěnách je azbest, který nelze odstranit tak, aby mohla dále fungovat. Všechny mateřské školy ve Veselí se navíc spojí do jedné se společným vedením. První školní rok v novém mají za sebou i děti z Milotic.