Hlavně kvůli zprávám o uzavírkách, odstávkách vody nebo dalším klíčovým informacích o dění ve městě. Ty mu chodí i na mobilní telefon. „Ještě jsem pořádně nenastudoval, o jakou novinku se jedná. V reportu vidím i aktuální srovnání čísel ohledně nákazy koronavirem v obcích v blízkosti Blanska a větších městech v jiných krajích. Určitě to nebudu sledovat denně, ale pro některé lidi to mohou být zajímavé informace,“ řekl Deníku Souček.

Výkonný ředitel Zetoru Marián Lipovský.
O Zetorech se psalo jako o nejvíc sexy traktorech, říká ředitel firmy Lipovský

Za novým projektem stojí Mobilní rozhlas s technologickým startupem MAMA AI a Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Covid report pro obce má veřejnost informovat o skutečném počtu nakažených lidí koronavirem a nových přírůstcích přímo v místě jejich bydliště, zaměstnání nebo tam, kde bydlí jejich blízcí. „Obce prostřednictvím mobilního rozhlasu v přehledné podobě poskytnou jasnou informaci o koronavirové situaci na svém území. Aniž by se vystavovaly riziku špatné interpretace dat. Lidé zase získají srovnání svého bydliště s ostatními obcemi a přehledné informace o situaci z míst, kde například žijí jejich blízcí nebo kde pracují,“ uvedl Martin Komenda z ÚZIS.

Covid report pro obce

Pomocí mobilního rozhlasu informuje v obcích o aktuální situaci ohledně epidemie koronaviru.

Denně aktualizuje v dané obci počet přírůstků nemocných, míru pozitivity a srovnání s okolními obcemi.

Lidé dostávají zprávy na email nebo na telefon. Pilotně je spuštěn v 1 200 obcích. V příštích týdnech ho má zdarma získat všech 6 259 měst a obcí.

Za novým projektem stojí Mobilní rozhlas s technologickým startupem MAMA AI a Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Pro obce, které využívají mobilní rozhlas je tato služba zdarma. V současnosti jich je u nás asi 1 200. Na jihu Moravy bezmála dvě stovky. Data o vývoji epidemii koronaviru budou pro každou obec na této platformě denně aktualizována. V příštích týdnech by měla být dostupná pro všech 6 259 obcí.

Kovidové reporty si podle zástupců Mobilního rozhlasu zatím opakovaně otevřely více než tři čtvrtiny adresátů. Doplňují vládní kanály a komunikaci ministerstev, na které veřejnost zároveň odkazují v případě doplňkových dotazů a starostům tak ulehčuje práci. „S ohledem na situaci ve společnosti jsme byli připraveni i na případné odmítání. Ukazuje se však, že o data prezentovaná objektivně bez jakéhokoli emocionálního zabarvení je zájem,” řekl šéf Mobilního Rozhlasu Ondřej Švrček.

Zajištění denní aktualizace dat pro tak velké množství obcí je podle autorů projektu unikátní i v evropském měřítku. Ve hře je i jeho možné využití v ostatních státech Evropské unie. Dá se rozšířit i o další parametry a sledovat například proočkování obyvatel.