Podle nových pravidel musí být vyvýšený heliport vybavený na okraji bezpečnostním zařízením proti pádu nebo druhým únikovým východem. Krajští radní ve středu souhlasili se zahájením výběrového řízení na zpracování projektu.

Na jihu Moravy má tři heliporty Fakultní nemocnice Brno, z toho jeden se nachází v Dětské nemocnici. Další jsou v nemocnici svatoanenské, blanenské a břeclavské. „Jeden využíváme i v areálu boskovické nemocnice, ale je nutné převážet z něj pacienty sanitkou. Dochází tak ke zdržení, dvakrát pacienta předáváme,“ upozornila mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Heliporty pro přistávání záchranářského vrtulníku jsou po celém kraji, v některých nemocnicích ale dosud schází.Heliporty pro přistávání záchranářského vrtulníku jsou po celém kraji, v některých nemocnicích ale dosud schází.Zdroj: Infografika: Deník/Tomáš Marek

Na jižní Moravě může vrtulník přistávat rovněž v dalších nemocnicích, nachází se u nich však pouze plocha, která nesplňuje takové parametry jako heliport. „V brněnské Úrazové nemocnici nelze nyní kvůli stavbě přistávat v noci. Nevyhovující pro noční přílet je rovněž vyškovská nemocnice. Ve Znojmě plocha pro přistání vyhovuje,“ sdělila Bothová.

V souvislosti s lepší návazností na urgentní příjem ale představitelé kraje plánují ve Znojmě úpravy. Nynější přistávací místo přebudují na heliport pro denní i noční přistávání. „Vybavíme jej všemi potřebnými prvky včetně osvětlení. Uvažujeme i o výstavbě nového heliportu v ivančické nemocnici,“ sdělil Petr Holeček z tiskového odboru Jihomoravského kraje.

Možnost jeho vzniku byla ve hře už při projektování tamního urgentního příjmu. V Ivančicích, ve Vojenské nemocnici Brno a Nemocnici Milosrdných bratří jakákoliv plocha pro přistání záchranářského vrtulníku dosud chybí. „Tam pacienty přivážíme pouze po zemi, tedy sanitkou,“ potvrdila Bothová.

Podle ní do menších nemocnic v kraji transportují pacienty letecky v jednotkách případů ročně. „Naopak na prakticky denní bázi je transport opačným směrem do specializovaných zařízení," zmínila mluvčí záchranářů.

Jihomoravská letecká záchranná služba létá i mimo Jihomoravský kraj. Například do Nového Města na Moravě, Kroměříže či Zlína.