Už to začíná. Poslední paprsky srpnového slunce dopadají na hrozny odrůdy Sieger. Ty už se pomalu sváží z vinohradů do kádí. Mlsné jazýčky se mohou připravit na první letošní burčák. „Burčák miluji a už se moc těším na ten letošní. Nemůžu se dočkat,“ sbíhají se sliny Janovi Velebovi.

A už nebude muset čekat příliš dlouho. „Právě sklízíme Sieger. Další odrůdy mají ještě tak tři týdny čas,“ říká dubňanský vinař Bohdan Blaha. Jeho milotický kolega ještě týden vyčká. „Hrozny se pěkně vybarvují. Máme sice pár hlaviček Siegeru, ale ještě chvíli vydržím,“ přemýšlí Ladislav Macek.

To jsou ale teprve počátky vinobraní, kdy se sklízí odrůdy jako Sieger, Moravský muškát čili Mopr a Irsai Oliver. „Začínají se sklízet nejrannější odrůdy, což ale nemá podstatný hospodářský význam. Jsou většinou jen pro burčáky,“ konstatuje předseda hodonínské Agrární komory Petr Chaloupka.

Ten ale upozorňuje na to, že ne všechno, co vypadá jak burčák, je burčákem i ve skutečnosti. I když se může prodávat už od začátku srpna. „To, co se v současnosti prodává u silnic, jsou buď loňské zakonzervované a zasířené šťávy, nebo je to odněkud z dovozu, ale většinou je to jen částečně zkvašená hroznová šťáva. Pravý burčák z našich hroznů by teď byl hodně drahý,“ uvažuje Chaloupka.

Problémový burčák

Tradiční název burčák mohou prodejci použít pouze v případě, že je nápoj vyrobený z moravských nebo českých hroznů. Pokud kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistí nějaké nedostatky, tak zahájí s prodejcem správní řízení. Tomu pak může hrozit pokuta v řádech až statisíců korun. „Pokud vím, tak se vzorky ještě neodebíraly. Je ještě docela brzo. Kontroly se samozřejmě plánují a budou se provádět po celou burčákovou sezonu,“ říká mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Loni kotrolou úřadu neprošly burčáky, které byly například ředěné vodou (v jednom případě dokonce z osmdesáti procent). Jiným neduhem byla přidávaná syntetická barviva.

V současnosti všechny vinaře nejvíce zajímá, jaké bude počasí v následujících týdnech. „Zatím je to celkem v pohodě. Uvidím, jak nám bude svítit sluníčko a jak nám hrozny dozrají,“ říká Blaha.

Pod Šidlenami odhadují letos nadprůměrnou sklizeň. „Sice byly nějaké problémy s oidiem, takže na vinicích jsou i desetiprocentní ztráty, ale jinak nám počasí přeje. Úroda by mohla být dobrá,“ odhaduje Macek.

Hůře na tom letos budou vinaři na Ždánicku. „Některé vinařské trati u Archlebova, Ždánic, Žarošic a Nechvalína poškodily mrazy až ze čtyřiceti procent. Tam moc slávy ve vinohradech nebude,“ podotýká Chaloupka s tím, že jinde zase úřadovaly kroupy. Ty postihly zejména Veselsko a Horňácko a částečně i Podluží. „Těm, kterým se vyhnuly přírodní kalamity, by měli mít letos dobrý rok,“ dodává předseda agrární komory.