„Je to má vůbec první návštěva Moravy. Ne všechna vinařství tady jistě pracují jako to v Archlebově, ale pokud mohu z této zkušenosti usuzovat, vinařství je tady na světové úrovni,“ svěřil se Pascal, kterému Archlebov stejně jako sousední Žarošice, kde po dva dny bydlel, velmi připomínají jeho rodné Burgundsko. Tam jeho rodina vlastní patnáct hektarů vinic. Překvapen kvalitou byl hlavně proto, že ve Francii se kvalitní víno prodává za několikanásobně vyšší ceny.

A jak bude podle něj za několik let chutnat archlebovské Chardonnay z révy vypěstované na burgundské podnoži? To nelze předpovědět. „I ve Francii se vína jedné odrůdy liší, pokud jsou z různých míst. Chardonnay z Archlebova bude jistě zase úplně jiné, ale na chuť si budeme muset skutečně počkat,“ uvedl francouzský pěstitel. Jak doplnil, na postupu vinařství Spielberg si velmi cení především to, že se nebálo jít do toho, pěstovat révu z Burgundska po bergundském způsobu.

„Druh SO4, který jsme koupili, byl speciálně vypěstován pro naše podmínky. Máme tady jílovitou půdu s velkým množstvím vápna,“ uvedl jednatel archlebovského vinařství Jaroslav Javornický. Jak dodal, sazenice francouzského Chardonnay zaberou v Archlebově přibližně dva a půl hektaru vinic. Milovníci vína ale okoštují podle Javornického nejdříve ročník 2014.

„Čtyři roky trvá, než jsou řádné hrozny, ale i to ještě není ta pravá kvalita. Tyto hrozny stejně plánujeme ještě odstraňovat, aby se kmínek příliš nevyčerpával. Chceme především, aby vinohrad dlouho vydržel,“ vysvětlil jednatel firmy, podle nějž půjde nakonec o víno výborné kvality, které bude firma vyrábět odrůdově a hrozny použije také na výrobu sektů.

Podobně jako Spielberg se o pěstování révy na francouzské podnoži pokouší například známá vinařství na Břeclavsku, Josef Valihrach nebo Vinselekt Michlovský. První jmenovaný vinař také nedávno ve Francii bodoval na přehlídce věnované právě odrůdám Chardonnay. Získal čtvrté místo v konkurenci více než devíti set vzorků vín z třiačtyřice­ti zemí.

Zahraniční odborníci se pochvalně vyjádřili o moravských vínech i při loňské přehlídce tuzemských vín v Českém centru v Paříži. „Moravská vína potvrzují růst kvality. Mají osobitý charakter a rozhodně se řadí k evropské špičce,“ uvedl předseda poroty přehlídky Jean Michel Deluc s tím, že ve Francii už je okruh zájemců, kteří moravská vína vyhledávají.

Zájem o region potvrdil i Jean-Luc Pascal. Nyní byl na jižní Moravě poprvé a hned řekl, že má velkou chuť se brzy vrátit. „Rozhodně by stálo za pokus vyzkoušet na menším počtu sazeniček způsoby pěstování na jižní Moravě a ve Francii a pak srovnat výsledky,“ uvedl Pascal, který doma přenechává výrobu vína synovi se snachou. Sám se zabývá výhradně pěstováním podnoží.