Koncem září uspořádal František Ševečka na hraničním přechodu mezi Velkou nad Veličkou a Vrbovci benefiční akci pro děti ze dvou dětských domovů. Již tehdy uvažoval nad tím, že Rallye Dakar pro dětské domovy nebude poslední akcí, kterou v areálu bývalé celnice uspořádá. Tou další budou vepřové zabijačky. Začnou 25. listopadu.

„Samozřejmě to kvůli nařízení Evropské unie nebudou klasické zabijačky i s porážkou čuníka. Bude to spíš tak, že dovezeme vepřové maso a na akcích pak budeme podávat zabíjačkové speciality," uvedl Ševečka pocházející z Kuželova.

Ten předpokládá, že se budou vepřové zabíjačky na celnici pořádat každých čtrnáct dní, až do Velikonoc.

„Potom chceme přejít na letní akce. Máme namyšlenou jednu folklorní akci ročně. Areál ale leží na takovém místě, že nikoho neruší, takže jsme uvažovali nad koncerty různých kapel, ale i zábavami. Stále přemýšlíme, jak by ho šlo ještě využít. Je totiž přístupný oběma stranám hranice," nastínil Ševečka.

Právě zástupcům slovenské strany hranice se nápad, jak místo využít, líbí. Podle místostarostky Vrbovců Anny Horňákové se obec nebrání ani případné spolupráci.

„Spolupracovali jsme již při Rallye. Pokud se na nás majitel opět obrátí, ve spolupráci nevidím žádný problém. Určitě jsme rádi za to, že se někdo pustil do pořádání kulturních akcí v blízkém okolí," uvedla místostarostka Horňáková.

Starosta Nové Lhoty Antonín Okénka o nápadu slyšel poprvé, přesto ho přivítal „Je to pro mě sice nová informace, ale pokud bude na Horňácku víc živo, tak si myslím, že to bude jen ku prospěchu," uvedl Okénka.

„Otázkou je, jaká bude poptávka. Místo mi přijde hodně tranzitní. Těžko říct, jestli je důvod se tam zastavit. Každopádně jde o aktivitu, kterou bych zhodnotil pozitivně," dodal Okénka. Nápad se líbí i místním. Například Gabriela Bílová z Velké nad Veličkou oceňuje především to, že areál je využívaný a neleží ladem.

„Oceňuji už to, že jsou tam motokáry, což je aktivita především pro děti. Osobně by se mi líbily rockové koncerty, kterých je zde opravdu málo. Otázka ale je, jak by se zajistila bezpečnost, přece jen vede přímo kolem areálu silnice," zamyslela se Veličanka.

Nový majitel hraničního přechodu chce využít také zázemí, které dříve budova poskytovala. Těm, kteří na některou z akcí přijedou z daleka, nabídne i ubytování.

„Pokoje zatím sice nejsou vybavené, už o tom ale jednám. Využít zde lze deset pokojů s ubytovací kapacitou čtyřiadvacet lůžek," doplnil.

Ševečka chce pokračovat i v pořádání benefiční akce. S automobilovým závodníkem Alešem Lopraisem se již domluvil na druhém ročníku. Výtěžek toho letošního putoval dvěma dětským domovům ve Strážnici a Novém Mestě nad Váhom.

„Dokonce už za mnou přišlo i několik lidí z Kuželova s tím, že chtějí na různých charitativních akcích, které máme v plánu, pomáhat," dodal Ševečka.