„Tentokrát návštěvníkům otevřeme na pětatřicet sklepů, což je o dva sklepy víc než vloni. Přes rok k nám totiž přibyli dva noví mladí vinaři, kteří se do akce zapojí. Jsme rádi, že vinaři vidí, že má smysl se na akci podílet," uvedl za pořádající Cech blatnických vinařů Václav Cícha.

Jednotlivá vinařství nabídnou příznivcům kolem deseti vzorků vín. Volba odrůdy je pak na každém z vinařů. „Osobně nabídnu osm vzorků, mezi nimiž bude Sauvignon nebo Cabernet Moravia," odkryl nabídku Cícha, který zároveň zhodnotil, jaká vína patří mezi návštěvníky k těm nejoblíbenějším. „Zatímco v minulosti měli v oblibě vína sladší, nyní bych řekl, že jsou v módě vína suchá. Je to ale různé a záleží vždy na chuti každého. Ze zkušenosti ovšem mohu říct, že lidé, kteří k nám dorazí, za den ochutnají kolem padesáti vzorků vín," shrnul Cícha.

Součástí dnes již tradiční blatnické akce bude také bohatý doprovodný program. Přes den bude areálem sklepů projíždět koňské spřežení, obcházet budou také dvě cimbálové muziky, z Blatnice pod Svatým Antonínkem a Lipova.

Chybět nebudou ani ukázky tradičních řemesel. Letos se mohou návštěvníci podívat na výrobky pletené z orobince, dřevorytiny či výrobu kraslic. V den konání akce se otevře také místní muzeum.

„Navečer vystoupí místní mužský a ženský pěvecký sbor a po nich zahraje country kapela. Děti ze základní školy předvedou country tance," dodal blatnický vinař.

V ceně vstupenky je také poukaz na dvě sedmičky vína. „Množství vína k ochutnání není omezeno. Záleží na zdatnosti návštěvníků," pousmál se blatnický starosta a zároveň člen místního cechu vinařů Vladimír Hanák.