Nahoře nebe, dole peklo. Dvě mýtická místa příznačně umístěná v jedné z budov. Zatímco Mikuláš spolu se svými pomocníky anděly naslouchal recitálu nejmenších návštěvníků, odvážlivci se svezli pekelným expresem do spojovací chodby, v níž se uvelebila dvojice chlupatých čertů. S dětmi k nim sestoupila například Jitka Janošťáková ze Svatobořic-Mistřína. „Pětiletá Justýna se sice bála, ale projít nakonec zvládla. Roční Valentýna minulý rok plakala, letos to vzala velmi lehce a čerty moc neřešila," vypověděla s úsměvem návštěvnice.

Její syn, tříletý Tadeáš, se k exkurzi do „jámy pekelné" nakonec neodhodlal. Stejně tak jako Karolína Kukulová z Hodonína. S mámou Olgou se raději vydala do místnosti plné barev a nechala si pomalovat obličej. „Má hrozně ráda fialovou, takže volba byla jasná. Loni jsme si nechali nakreslit karkulku, letos motýla," řekla Olga Kukulová.

Návštěvníci, jako již obvykle, nahlédli také do výrobních prostor a poznali tak tajemství každého čajového sáčku. A nejenom pohledem, ale i v chuti. „Nalévám lehký a voňavý ovocný čaj s bylinkami nazvaný Koulovačka. Je v něm jablko, šípek, rakytník či skořice. Když si v zimě děti hrají venku ve sněhu, je vhodný právě k tomu, aby se pak doma zahřály," přiblížila obsah nápoje v kelímku pomocnice Tereza. Příchozí ale neodolali ani vůni kávy, svařáku nebo punče. Doušky si vychutnali třeba u vystoupení Poštorenské cimbálové muziky.

Muzikanti podvakrát odložili nástroje, aby dali prostor pohádkovému příběhu. O tom, jak Jasánek přemohl zlého vládce podzemí, se malí diváci dověděli v divadelním představení O Jasánkovi. „Pohádku zhlédlo přibližně šest set dětí. Atmosféra byla fantastická, ani jsme se nezastavili," dodal za Sonnentor Robert Tichý.