Záchranné práce i snaha využít zajímavý prostor vedly před časem k myšlence opravit renesanční klenuté sklepení pod Městským muzeem ve Strážnici. V novém se veřejnosti otevřelo při Strážnickém vinobraní, které se uskutečnilo o uplynulém víkendu. Město, které je majitelem budovy, ale plánuje také opravy dalších částí muzea.

„K rekonstrukci sklepení jsme přistoupili především kvůli havarijnímu technickému stavu tohoto městského objektu. Problematikou jsme se zabývali již delší roky a mohu říct, že najít téměř jeden milion korun v rozpočtu města nebylo zcela jednoduché. Strážnice je ale městem, které je hojně navštěvované turisty, a je proto potřeba se v tomto ohledu neustále zlepšovat," uvedla starostka Strážnice Renata Smutná.

Právě město dalo na opravy necelých devět set dvacet tisíc korun. Prostřednictvím Místní akční skupiny si pak zažádalo o dotaci, jejíž prostřednictvím by se městu po dokončení oprav mělo vrátit téměř pět set devadesát tisíc korun.

Renesanční klenuté sklepení pod Městským muzeem ve Strážnici se dočkalo oprav.

Na výstavu plastik

„Jak samotné prostory využijeme, ještě není zcela jasné. Myšlenka je ale taková, že by mohl velký sklep sloužit k výstavní činnosti či jako multifunkční prostor. Může se ale využít na cokoliv. Především je nutné zjistit, jak vysoká bude ve sklepě vlhkost i teplota," nastínil vedoucí Městského muzea Ivo Vratislavský s tím, že jeho představa je, že by se v prostorách mohly konat výstavy keramiky, plastik a snad i fotografií, tedy materiálů, kterým vlhkost neuškodí.

Vedoucí vítal řemeslníky v muzeu už od července letošního roku. Mezitím se podařilo již částečně opravit nádvoří a také některé omítky zadní strany muzea, které již byly velmi vlhké. „Do sklepa vede nový vstupní vchod. Čistily se cihly, dodělává se elektřina a přibylo i zábradlí. V plánu je i kovaná brána. Řemeslníci již dokončili novou dlažbu i osvětlení. Vstupní chodba se vysypala štěrkem," vyjmenoval hotové práce Vratislavský. Jak doplnil, oprava se zatím dotkla pouze pravé části sklepení, kterou již delší dobu ohrožovala vlhkost. „Bylo to znát, když zapršelo, i když nasněžilo. Ze stropu tekly proudy vody," popsal situaci Vratislavský.

Také proto bylo nutné prostor nad sklepem odizolovat a zasypat štěrkovou drtí. Tyto venkovní prostory v budoucnu nejspíš poslouží jako pódium pro pořádání kulturních akcí. „Využitím sklepa se výrazně rozšíří expoziční plochy a aktivity Muzejního spolku ve Strážnici, který v budově sídlí. Sklepní prostor bude pro sezónní expozice. Na venkovním pódiu se bude každý rok konat nová kulturní akce nazvaná Posezení u cimbálu, která bude součástí Strážnického vinobraní," sdělil za Místní akční skupinu Vít Hrdoušek. Ten by na pódiu rád viděl i místní začínající interprety.

Město již nyní uvažuje nad další podobou muzea. Podle starostky se řeší například prostor před muzeem a jeho osázení zelení. Zmizet mají také rozrostlé keře. „V ten moment ale zase vystoupí stará fasáda, která se bude muset opravit. Je také potřeba vyměnit okna. Nyní se začalo využívat nádvoří. Dveře k němu jsou ale ve špatném stavu, takže je potřeba vyměnit také ty. Uvidíme, jestli bude možné získat na opravy nějaké peníze. Byla bych ale ráda, aby se vše dělalo svižně a zabránilo se tak dalšímu chátrání objektu," uzavřela Smutná.

Pod dnešní budovou Městského muzea se v minulosti nacházelo dřevěné stavení, které v šestnáctém století nahradil přízemní zděný objekt. Z něj se do současné doby dochovala pouze průčelní stěna. „V 18. století se dům kromě pevného průčelí strhl a na jeho místě se postavil dům zcela nový, stále tehdy ještě přízemní. Teprve v první polovině století 19. došlo k přestavbě budovy na jednopatrový dům, tak jak jej známe dnes," přiblížil Vratislavský.