„Kontroloři nám tam dokonce zakázali závodit. Ovál je totiž ve velmi špatném stavu. Praskají také staré povrchy sektorů technických disciplín. Na jejich opravy před dvanácti lety nebyly peníze," přiblížil důvody oprav trenér hodonínských atletů Antonín Slezák.

Na umělých površích se už projevuje stáří a vysoké zatížení. „Hrozí poškození spodní vrstvy UV zářením. Chrání ji totiž krycí vrchní nástřiková vrstva, která se už místy vytrácí," upozornila mluvčí hodonínské radnice Barbora Lahová.

Proto Atletický klub spolu s radnicí usiluje u ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy o dotaci. K přiklepnutí je dokonce již velmi blízko. Podle radnice schází už jen podpis ministra. „Máme přislíbených šest milionů korun. Zbytek zafinancujeme ve spolupráci s městem," vysvětlil Slezák.

Stadion se dočká opravy tří sektorů pro skok vysoký, daleký a o tyči. „Rovinka se rozšíří ze šesti na osm drah. Můžeme pak pořádat i větší soutěže. Také se nainstaluje nová elektrická časomíra," uvedl hodonínský kouč.

Podle něj o udělení dotace rozhodla kvalitně vypracovaná žádost, úroveň pořadatelství a výborné výsledky. Jeho slova potvrdil i trenér kyjovského Atletického klubu Josef Pazourek. „Myslím si, že v Hodoníně dokáží atletům vytvořit dobré podmínky. Kvalitní práce oddílu je vidět. Chybí tam jen atletická hala," řekl Pazourek.

Hodonínu se totiž podařilo odchovat celou řadu skvělých sportovců. Na světový šampionát do Moskvy kromě Veselého odletěla i teprve jednadvacetiletá běžkyně Sylva Škabrahová. Další sice zůstali doma. Ale například dorostenka Veronika Paličková skončila na juniorském evropském šampionátu jedenáctá. Letošním dorosteneckým mistrem Evropy na dvoukilometrové trati je Filip Sasínek. Opět z Hodonína. „Jasně že se těším na nový tartan, i když chvíli nebudeme mít kde trénovat. Výhodou bude především osm drah pro velké soutěže. Tím bude Hodonín známější," domnívá se kyjovská odchovankyně Natálie Kolajová, která teď závodí za Hodonín.

Opravy hodonínského stadionu nepotěší jen reprezentanty královny sportu, ale také fotbalisty. Ti totiž budou střílet góly na zrekonstruované travnaté ploše.