„Chtěli jsme lidem přiblížit původní řemeslnou výrobu a ukázat jim to, jak a hlavně z čeho se pivo vaří. Mohou si zde tak suroviny ohmatat, ochutnat je a různé druhy chmelů klidně i ovonět," uvedl jeden z organizátorů akce Michal Staněk, který provozuje Pivotéku Pod ořechem. Z brněnského pivovaru Lucky Bastard pozval sládka Jana Grmelu, který se o přípravu piva stará. „Vaříme zde přibližně dvanáctku pivo. Napřed jsme dali do vody rozšrotovaný slad a nyní vše musíme míchat, aby se nám suroviny nepřipálily. Vše držíme na pětašedesáti stupních. Dnes pivo určitě neuvaříme, protože to není proces na jeden den, ale přibližně na tři až čtyři týdny, lidé zde ale mohou ochutnat takový ten mezistupeň výroby," uvedl.

Akce potrvá až do večera. O hudbu se zatím stará harmonikářské duo, které v osmnáct hodin vystřídá country kapela. Nechybí zabijačkové speciality nebo prodej sýrů.