Od té doby pro odchovy největší kočkovité šelmy na světě nebyly v Hodoníně vhodné podmínky. Až do roku 2008 obývala zoo tygřice Sumi, která žila společně se svým synem Amurem. „Kvůli příbuzenskému vztahu odchovy nebyly možné. Když pak Sumi uhynula, v zoo deponovaný Amur se vrátil ke svému majiteli. Náhradou jsme získali osmiletého samce Timura," uvedla mluvčí zahrady Bohuna Mikulicová.

Ani Timura ale nebylo možné zdárně zapojit do odchovu. „V jeho těle kolovala krev tygra sumaterského, koordinátor Ussurijců ho proto z chovu vyřadil," upozornila mluvčí. Obrat nastal v prosinci 2012, kdy do zoo přišla pětiletá Raja z německé Hoyerswerdy. K té za tři měsíce přibyl tříletý Igor z francouzského Zooparku v Amnéville. „Zvířata jsme zpočátku nechali odděleně, aby si na sebe zvykala. Spojili jsme je až po několika měsících. Protože se to obešlo bez potíží, věřili jsme, že si pár bude rozumět a také odchovávat. A nyní se to skutečně podařilo," sdělil zoolog Jiří Ingr.

Dva tygříci jsou podle něj už od narození velmi vitální a dobře přibývají na váze. Ze samice Raji, která s odchovy dosud zkušenosti neměla, se stala dobrá matka. „Leží spolu v porodním boxu, odkud je všechny tři můžeme neustále sledovat a kontrolovat. Jsme potěšení, že jde o přirozený odchov, do něhož nemusíme nijak zasahovat," prohlásil chovatel Martin Dubšík.

Jestli se zvířata budou pářit a odchovají mladé, záleží také na tom, jak se o ně pečuje. Od krmení až po komfort ve výběhu a jejich ubikacích. „Tygrům podáváme hovězí i vepřové maso, několik druhů ryb, občas drůbež a králíky. To vše doplňujeme minerály a vitaminy. Venku mají k dispozici skálu s vodopádem, četná zákoutí, stromy a také bazén," prozradil zoolog.

Tygří samci přišli na svět už v neděli jednatřicátého května. „Protože však šlo o první odchov teprve předloni sestaveného rodičovského páru, bylo nutné mláďatům i matce zajistit potřebný klid. Odchov se vyvíjí natolik zdárně, že zoo už může mláďata svým návštěvníkům ukázat," vysvětlila mluvčí Mikulicová.

Jakmile koťata dospějí, koordinátor rozhodne o jejich novém domově. Do té doby zůstanou pouze se svou matkou. Samec Igor musí zůstat odděleně. „Chtěl by se pářit a je by považoval za překážku. S největší pravděpodobností by je zabil. Tygr je samotářské zvíře, se samicí se schází jen kvůli páření," připomněl ředitel Krug.

Tygr ussurijský dnes obývá omezené území východního Ruska, v blízkosti řeky Ussuri, v menším počtu se nachází také v Číně. Podle odhadů žije v přírodě těchto silně ohrožených zvířat pouze kolem pěti set, v zajetí asi tisícovka. Tyto mohutné kočky mohou vážit až tři sta kilogramů. Samice po více než tříměsíční březosti rodí dvě až tři mláďata. „Tygr ussurijský je vrcholným predátorem, kromě člověka nemá nepřítele," dodala mluvčí hodonínské zoo, která má právě tuto šelmu ve svém logu.