Izraelská policie v souvislosti s případem zadržela několik lidí. Podle listu The Jerusalem Post se podařilo knihu získat zpět díky spolupráci české policie a izraelské tajné služby. Češi prý Izraelce požádali o pomoc, když zjistili, že jsou do případu zapleteny osoby žijící v Izraeli.

Rukopis zachycující dvě století vývoje a života židovské komunity v Kyjově byl po několik let v mezinárodní databázi uloupených uměleckých předmětů. Poté, co ho experti muzea nalezli v aukční síni, požádali podle svých slov policii, aby skrze izraelské kolegy knihu zajistila. Zároveň jednali o vydání s právníkem držitele díla a s dražební síní. „Při tom vyšlo najevo, že v aukční nabídce byla pouze část původně odcizeného rukopisu, který patrně již pachatelé krádeže vyňali z jeho původní kožené vazby," uvedlo Židovské muzeum v Praze.

Jeruzalémský list napsal, že se speciální policejní jednotce dnes podařilo knihu najít v soukromém domě ve městě Petach Tikva v centrálním Izraeli. Předmět má pro českou židovskou komunitu neocenitelnou historickou a náboženskou hodnotu, finančně se podle vyšetřovatelů jeho cena odhaduje na 500 tisíc korun.