Už rostou! Zatím sice houbaři v lesích nalézají pouze jarní druhy hub, ale přesto se už radují z prvních úlovků. Jaká bude letošní sezona, si ale ještě netroufají odhadnout.

„Byl jsem se podívat v lese a první jedlé houby jsem už viděl. Objevila se už kačenka česká, se kterou se pojí přílet prvních kačen. Jde o smržovitou, velmi chutnou houbu, která je poměrně vzácná. Objevuje se třeba každé jaro, ale míst, kde roste, je málo,“ uvedl ratíškovický mykolog Václav Koplík. Začátek houbařské sezony si pochvaluje. „Přestože se únor a březen jevily, jako suché měsíce, naštěstí byla zima a párkrát i zapršelo. Na první houby je tedy dobře založeno,“ míní Koplík.

S prázdnou se zatím z lesa vrací mykolog Karel Kos z Dubňan. Ten vyrazil stejně jako Koplík na kačenky. „Byl jsem se po nich podívat, ještě jsem ale žádnou nenašel. Zatím jsem našel jen ohnivec rakouský a šarlatový, které ale nejsou jedlé,“ posteskl si Kos. Ten však doufá, že houby, na kterých by si mohl pochutnat, se již brzy objeví. „Pokud bude takové počasí, jako je teď a vydrží to šest, sedm dní, snad se nám něco objeví. Kromě kačenek počítám i s ucháčem a smržem. Koncem dubna by se mohly objevit májovky,“ odhadl Kos. Dubňanský mykolog však zároveň houbaře upozorňuje na to, aby si při sběru hub dávali pozor. „Na sídlištích se brzy začnou vyskytovat žampiony zápašné. Ty jsou poměrně nebezpečné a lidé si je pletou s jedlými druhy. Tento žampion voní po karbolu, a když mu houbař přejede po kloboučku, začne žloutnout,“ vysvětlil Kos.

Internetový server pro houbaře www.atlashub.wz.cz k tomu dodává, že žampion zápašný je mírně jedovatá houba, která může způsobit žaludeční potíže. „Mnozí houbaři tento žampion vůbec neznají, sbírají ho a připravují z něj pokrm. V žádném případě ale nedoporučujeme pečárku zápasnou sbírat. Je zbytečné, aby někdo prožil žaludeční potíže, kolikové bolesti či zvracení, i když uzdravení je pak rychlé a úplné,“ uvádí odborný server.

Prvních hřibovitých hub by se mohli houbaři dočkat začátkem května. Podle Karla Kosa vše ale záleží především na počasí.

„Ideální by bylo, aby dvakrát během týdne zapršelo, a pak bylo sluníčko. V noci by teploty neměly klesnout pod minus tři, čtyři stupně,“ uvedl mykolog. Při takovém počasí by se mohly v květnu objevit první holubinky i hřiby dubové.

Lesy na Hodonínsku zažívají největší nápor houbařů ve dvou vlnách. Do prázdnin to jsou listnaté lesy kolem Dúbravy, tedy mezi Dubňany, Mutěnicemi a Ratíškovicemi, na Radějovsku, ve Ždánickém lese a Chřibech. „Od prázdnin už houby rostou víc v borových částech, v jehličnatých lesích. Patří sem ryzce, klouzci a čirůvky,“ doplnil Koplík.

Labužníci, kteří si rádi pochutnají na houbách, a nechce se jim běhat po lese, však mohou využít i některých speciálních nabídek restaurací. Stejně, jako zvěřinové hody, pořádají někdy hostince i hody houbové. „Pokrmy z hub chystáme na letošní podzim. Už v našem jarním jídelním lístku máme například polévku z hlívy ústřičné a hrášku. V květnu pak budou na jídelníčku smrže,“ informuje ředitelka lednického My Hotels Michaela Cibulková. Jak doplnila, houby nakupuje vedení hotelu v Rakousku i od českých dodavatelů.