Sportovci v Dolních Bojanovicích by se mohli dočkat nového sportovního zázemí, které bude mít netradiční tvar. Vypadat bude jako loď. Radnice už má připravený projekt a získala už i stavební povolení. Zatím však nemůže začít stavět, protože čeká, zda získá dotace. Kromě zázemí pro sportovce by u základní školy mohla vyrůst v budoucnu i hala a bazén.

„Je opravdu potřeba postavit nové sportovní zázemí, protože kabiny fotbalistů jsou ve špatném technickém stavu. Pro další sportovce to bude samozřejmě také přínos,“ myslí si Jiří Zhříval, který trénuje místní fotbalové mužstvo.

Navrhovaná stavba má mít originální tvar lodi a útočiště by zde mělo najít více sportovců. „Měl by to být takový komplex, kde si každý přijde na své. Plánujeme zde vybudovat například i masáže,“ nastínil starosta Dolních Bojanovic Vlastimil Jansa.

Vedle masáží by zde měl být i koutek pro děti s maminkami, bar s občerstvením, internetová kavárna nebo venkovní softbalové hřiště. Zatím se ale stavět nezačalo, protože radnice nedostala dotace z evropských fondů. Nic ale není ztraceno. „V prvním kole jsme s žádostí v Regionálním operačním programu neuspěli. V současné době se snažíme doladit nějaké detaily a přihlásit se do druhé výzvy,“ vysvětlila místostarostka Dolních Bojanovic Eva Rajchmanová.

Vybudování sportovního zázemí by mělo stát kolem dvaceti milionů korun. Podle Rajchmanové je však problém v tom, že projektů v Regionálním operačním programu je hodně. „Každá obec si může podat žádost na projekty, které považuje za potřebné. Takže konkurence je opravdu velká. Přesto doufáme, že uspějeme,“ uvedla místostarostka.

Pokud se radnici nakonec podaří peníze získat, tak by se mohlo začít stavět v příštím roce.„Záleží, zda uspějeme. Sami stavbu zaplatit nemůžeme, protože v obci potřebujeme řešit další závažné věci,“ vysvětlil starosta.

Obec má do budoucna v plánu také přestavět tělocvičnu místní základní školy na sportovní halu. Dále uvažuje o vybudování plaveckého bazénu a doplnění sportovišť areálu například o hřiště pro hokejbal a plážový volejbal. Součástí areálu by mohl být i minigolf, umělá lezecká stěna, lanová dráha či hřiště pro freestylová kola. „Tohle je opravdu otázka budoucnosti. Jsme si ale vědomi, že sportovní situace by se v obci měla řešit. Pilířem by mělo být právě nové sportovní zázemí,“ uzavřel starosta.