„Na svatého Huberta ráno se před mší myslivci ze spolku Volavec shromáždí u kapličky. V čele průvodu nesl Jan Škopík obraz svatého Huberta a myslivci jelena,“ popsal slavnost František Gajovský z Louky.

Svatohubertská mše letos vkročila do druhého desetiletí od příchodu na Horňácko. „Můj otec jezdíval pravidelně na mši na Hostýn, kde ji letos slouží už podevatenácté. Napadlo ho, že bychom i v Louce měli zavzpomínat na živé i zemřelé myslivce, v kostele vzdát úctu našemu patronovi a jednou za rok si popovídat i mimo honitbu,“ vysvětlil organizátor akce Jan Škopík.

A mezi myslivci u stolů plných darů horňáckých lesů bylo o čem vyprávět. „Snad je to jarním počasím, ale na prvním honu jsme střelili jedenáct zajíců. Myslivci z Lipova jen patnáct, v minulosti jsme ulovili kolem šedesátky zajíců. Za sezonu i šest set. Asi za to asi může přemnožená černá zvěř, letos jsme jí složili už čtyřiadvacet kusů,“ zamyslel se myslivec Gajovský u hubertského menu v kulturním domě.

Ilustrační foto.
Poručík Polykarp Křížka vlastnil pole u Vacenovic, zjistili úředníci

Podávala se bažantí polévka a pytlákové gule s brambory na cibulce a zelí. „Těšil jsem se na svíčkovou, ale toto je lepší,“ dodal se smíchem horňácký fotograf.

Dobrá nálada panovala v celé obci. Koncertovali trubači lovecké hudby, mezi stánky s mysliveckou a přírodní tématikou i lidovými výrobky k tanci hrála Lipovská pětka.

Pořadatelé se snaží doprovodný program vylepšovat. „Aby tady pro poutníky bylo každoročně něco nového. Letos jsme se věnovali kynologii, protože pes je součástí lovu, doprovází nás myslivce všude. Připravili jsme krásné vystoupení věnované ukázkám výcviku velkých i malých plemen loveckých psů,“ těšilo hlavního organizátora Jana Škopíka. „Pocházím z této obce a dělám to ze srdce a rád,“ přiznal.

Ilustrační foto
Muže v kolejišti u Hodonína zachytil vlak. Záchranku si přivolal sám

Na svatého Huberta se k nebi nesly údery zvonů, tóny loveckých trub i zvonění koňských podkovy. Zato dravci střežící vchod do kostela zůstali s čepičkami u svých chovatelů. „Jezdíme sem lovit, přijeli jsme do průvodu. Dnes už dravce z volné přírody získat nelze. Orel skalní i jestřáb lesní v Karpatech hnízdí, ale my jsme si je museli odchovat,“ svěřil se Evžen Hajdaj z Ježova.

PŘEDZVĚST

V předvečer Svatohubertské mše v Louce vyjela 11.11. v 11.11 z Blatničky pětka jezdkyň na koních k premiérové svatohubertské martinské jízdě. „Zatím jsme o tom nechtěli ještě veřejně mluvit, ale příští rok se k děvčatům připojí i další jezdci,“ prozradila starostka Blatničky Jarmila Hrušková.

V sobotu ujela jízda přes Blatnici a podzimní pole kolem Louky čtyřiadvacet kilometrů. Vyjížďka měla cíl na vyhlídce nad obcí. Těsně před nedělním polednem dorazily jezdkyně i do Louky, kde jejich výkon ocenili myslivci, děti i návštěvníci jedenácté Horňácké svatohubertské mše.

K VIDĚNÍ A SLYŠENÍ

Výstava obrazů Hanky Křenkové, řezbářské práce, pro dámy prezentace výrobků Swarovski i laserová střelnice pro děti. Preparovaná zvěř, sokolníci a trubači. „Ve stáncích v kulturním domě jsem zahlédl lovecké kalendáře, myslivecké klobouky, řemeny, dalekohledy a další lovecké potřeby, prodává se tady i myslivecké oblečení, košile, kamizoly a také různé pochutiny ať už v tekutém nebo pevnějším skupenství,“ lákal na dvanáctý ročník myslivecké slavnosti do Louky František Gajovský.

Ve věži kostela svatého Martina našli Lulečtí v tubusu odkaz z roku 1907.
Drahé potraviny: kilo hovězího za dvě koruny. Věž vydala 110 let staré poselství