„Vloni jsme si uvědomili, že období mezi koncem Vánoc a příchodem jara je takové šedé, ponuré. V regionu se v tomto čase až tolik akcí neděje. Jsou samozřejmě plesy, ale to je trochu jiná cílová skupiny lidí. Jarmark je ale pro všechny, pro mladé i starší, pro jednotlivce i rodiny s dětmi. Chceme prostě do února přinést trochu veselí a radosti," uvedl k nápadu Michal Staněk, z občanského sdružení Petrov žije.

Po loňském ročníku, který byl v podstatě zkušebním a měl ukázat, jestli lidé budou mít o podobnou akci zájem, se letos pořadatelé do akce vrhli naplno. „Máme připravenou novinku v podobě prodeje zabijačkových specialit. Návštěvníci tak budou moct ochutnat jitrnice, jelita nebo tlačenku. Bude se prodávat i teplá ovarová polévka či škvarky. A pro ty, kteří zabijačce moc neholdují, se bude grilovat," pozval Staněk.

Kromě teplých nápojů jako je například svařené víno si pořadatelé připravili i ochutnávku pivních specialit. „Zatím ještě nechci prozrazovat, co to bude, doufám ale, že se před jarmarkem objeví nejvíc horká novinka," uvedl Staněk, který se prodejem pivních specialit zabývá. Vloni v Petrově uspořádal první ročník Pivokoštu.

Pochutiny či krajové speciality mohou příchozí nejen ochutnat na místě, ale si je i nakoupit. Prodávat se budou frgály, trdelníky i domácí čaje, medovina nebo domácí med. „Jarmark nabídne také stánek s korálky a výrobky z nich, prodej originálních ručně vyráběných valentýnek či korálkové bižuterie," doplnil Staněk s tím, že nabídka bude mnohem širší a není ještě uzavřená.

„Oslovili jsme sice řemeslníky či prodejce z blízkého i širokého okolí, stánků je ale dost, takže pokud chce ještě někdo přijet a nabídnout vlastní výrobky, určitě se může ozvat. Místa jsou bez poplatků," vzkázal originálním autorům Staněk.

Ten chce ale nakupujícím přinést co nejširší nabídku výrobků, proto by se nemělo zboží opakovat.

Více informací najdou zájemci na facebookovských stránkách občanského sdružení.