Čtrnáctiletý syn Veroniky Mynářové ho využil hned po otevření. „Jsem nadšená, že se postavila. Prostor pro starší děti chyběl. Před pár lety tu sice vzniklo hřiště, ale pro starší děti nebylo. Konečně je tady multifunkční prostor,“ uvedla.

V Rohatci je hřišť několik. „Jsme rozlehlá obec se čtyřmi částmi, které jsou od sebe daleko. Chceme, aby měl každý hřiště poblíž. Snažíme se spolupracovat s obyvateli,“ uvedl starosta Jarmil Adamec.

Část obce Kolonie je od zbytku Rohatce oddělená frekventovanou silnicí, tak je potřeba místního hřiště víc než obvykle. Přebíhání silnice do středu obce je podle Adamce nebezpečné. Podle něj vzaly děti novou prolézačku za 150 tisíc korun útokem.

Na podobě cvičiště se podílely i místní matky, které prolézačku vybíraly. Na hřišti v Kolonii si ale najdou své i malé děti, které využijí třeba lanovou pyramidu nebo nejrůznější houpačky.

Následky úterní bouřky v Petrově.
Bouřka řádila i v areálů vinných sklepů Plže. Stará lípa tam spadla na pódium

Podle Mynářové mezi mladými dětmi letí parkour. „Dělají různá salta a skoky. Teď k tomu využijí nové cvičiště a nemusí skákat po starých zdech, které jsou pro ně nebezpečné,“ dodala. Starosta Adamec plánuje na každé z několika rohateckých hřišť dodat stínící plachty, aby mohli rodiče hlídat své ratolesti ve stínu.

Cvičících prvků určených pro starší zájemce nebo pro parkour poslední dobou přibývá. Na Hodonínsku se nachází třeba v Kyjově nebo v Dubňanech. "Parkour hřiště v Kyjově, které se otevřelo na začátku července, je jediné svého druhu na Hodonínsku. Workoutové hřiště vzniklo před pěti lety a je o něj obrovský zájem. Téměř neustále na něm někdo cvičí," uvedl vedoucí organizačního odboru v Kyjově Filip Zdražil.

Ve městě jsou i cvičební prvky pro seniory a dvě desítky dětských hřišť.

MAGDA DUHONSKÁ
ONDŘEJ MAREČEK