Pestrou škálu tekutých destilátů ochutnali všichni ti, kteří zavítali v na Štěpána do kulturního domu v Želeticích. Právě tam se totiž uskutečnil už čtvrtý ročník Koštu ovocných destilátů. Šampiónem se stejně jako v loňském roce stal místní rodák Aleš Křůmal.

„Návštěvníci zde našli klasické modré ovoce, meruňky, hrušky nebo broskve. Máme tu ale také hodně specialit jako jsou například jahody, ostružiny, maliny, mandarinky či kdoule. Výběr je tedy jak klasický, tak i dost netradiční,“ vyzdvihl organizátor koštu Jaroslav Provazník.

Odborná degustace se přitom uskutečnila už před dvěma týdny. Celkem se letos sešlo tři sta osmdesát vzorků, což je o osmdesát vzorků víc, než v loňském roce. „Šampiónem se stal Aleš Křůmal ze Žarošic, a to s trnkou,“ doplnil Provazník.

Na své si přišli jak pánové, kteří mohli kromě klasických pálenek z trnek, meruněk či jablek ochutnat také speciality z řepy, badyánu, jeřabin nebo dokonce jehličí. Dámy pak většinou sáhly především po likérech. „Slivovici moc nemusím. Ochutnala jsem likér s názvem mystery, pak jahodovou a ořechovku. Jsem tu poprvé, většinou chodí manžel sám,“ řekla například místní Františka Přikrylová.

O hudební doprovod se pak během večera postarala cimbálová muzika Babí lom.