Již v červnovém obecním zpravodaji vyzvala starostka Jana Bačíková místní, aby ve více než dvoutisícové obci navrhli názvy ulic. „Úspěšně se rozrůstáme a pro některé návštěvníky a hosty Vacenovic je problém se orientovat. Proto se již delší dobu zabýváme myšlenkou názvy ulic zaregistrovat na Ministerstvu vnitra ČR, ulice pak označit a jejich názvy užívat oficiálně,“ přiblížila starostka.

Vacenovičtí se tak mohli vrhnout do vypisování tabulky, ve které navrhovali názvy jednatřiceti ulic. Ty pak odevzdali ve sběrných místech. Místním se zamlouvali nejvíce pomístní názvy jako Dolní konec, Dědina, Vinohrádky, U Sv. Jána, U Hřiště, U Mlýna, Pod kostelem či Březíčko.

„Je důležité, aby názvy nebyly dlouhé, byly jedinečné a dalo se podle nich orientovat,“ vysvětlil základy pojmenování David Vaculík, který se na Masarykově univerzitě věnuje názvům ulic moravských měst.

Způsob volby se místním zamlouvá. „Líbí se mi to. Viděl jsem i některé úsměvné názvy, ale sám jsem potvrdil ty staré zaběhlé,“ řekl jeden z nich Radek Procházka.

Bez politiků

Podle odborníka na urbanonyma Vaculíka je také ideální, když se v pojmenování ulic neobjevují jména politiků. „Také se dodržuje nepsané pravidlo, že se nedávají jména žijících osobností,“ podotkl Vaculík.

Současníkům se Vacenovičtí téměř zcela vyhnuli. Vypadá to, že ulice by mohly nést jen jména zemřelých – holiče Čajky či obuvníka Ježka. „Pan Ježek původně bydlel v samostatně stojícím domě. V průběhu let tam vznikla celá ulice,“ připomněla vacenovická knihovnice a znalkyně pomístních názvů Marie Měchurová.

Zajímavý je také vznik nyní již vžitého názvu Juliánov, který se také zřejmě objeví na pouliční tabulce. „Před deseti či dvaceti roky v tom místě žili dva Juliové a čtyři Julie, a to ne z jedné rodiny. Tak se té uličce začalo říkat Juliánov,“ přiblížila vývoj jednoho z názvů Měchurová.

Zátopková? Nejspíš ne

Zatím si ale místní příliš nezískala pro název ulice olympijská vítězka Dana Zátopková. Podle Měchurové je to škoda. „Mně by se ale tento název líbil. Paní Dana má k Vacenovicím krásný vztah, jezdívala sem na prázdniny a vyšívala tady. Navíc je tady pochovaný její tatínek,“ uvedla.

Velkou podporu ve Vacenovicích nemají ani ulice, jako je Srbská či Cikánská. Přitom za první republiky měly ve Vacenovicích dvě cikánské rodiny žít.

O konečných jménech vacenovických ulic se ale zatím ještě nerozhodlo. „Názvy, které dostaly nejvíce hlasů, zveřejníme ve zpravodaji. Tam bude také vysvětlené, proč se má ulice právě takto jmenovat. Pak budeme ještě čekat na připomínky od lidí,“ uvedla starostka.