Že právě o jedle je velký zájem, potvrdil Miroslav Selucký ze zahradnictví Gardenia v Kyjově. „Doporučil bych jedli kavkazskou, vydrží dlouho, je krásně tmavě zelená, neopadá a je hustá," uvedl Selucký s tím, že v nabídce je také třeba smrk pichlavý a lesní nebo borovice černá a lesní.

Kromě toho kyjovské zahradnictví nabízí také jedle balzámové. „Pocházejí z Kanady. Zálesáci si jejich jehličím vycpávali podušky, protože krásně voní," vyzdvihl Selucký. Kdo dává přednost menším stromkům, může si pořídit stromek do jednoho metru v květináči, který déle vydrží.

Novinkou v trendu jehličnanů v květináči je štíhlý smrček omorika, který je vhodný do malého bytu. Prodej v zahradnictví začal ve středu a končí čtyřiadvacátého prosince. Cena se odvíjí od výšky a kvality jehličnanu. Jedli tedy v Kyjově zájemce pořídí od 399 korun a smrk a borovici od 299 korun.Se začátkem prosince se začínají všichni poohlížet po jednom z neodmyslitelných symbolů nastávajících svátků - vánočním stromu. Letos zatím prodeji vévodí jedle.Zdroj: DENÍK/Karolína Štukavcová

Přesně měsíc před Štědrým dnem odstartoval prodej vánočních jehličnanů také v Hodoníně u Mountfieldu. Tamní specializací jsou jedle kavkazské. „Za den jich prodáme kolem dvou set. Nejvíce si zákazníci berou stromky kolem dvou metrů," řekl jeden z prodejců Martin Šťastný.

Cena závisí opět na výšce a hustotě stromku. Podle toho jsou rozdělené do pěti kategorií. Jedli si tam příchozí pořídí od 349 do 799 korun.

S vánočním časem a s tím související dobou kupování jednoho ze symbolů Vánoc se také objevují ti, kteří vezmou pilu a strom si obstarají v lese nezákonně. „Už jsem několik uřezaných stromů objevil. Řádově se pohybujeme v desítkách kusů," uvedl bzenecký místostarosta a správce lesa Ivan Černý.

Také ale poukázal na to, že krádeží v poslední době lehce ubývá. „Není to ovšem tím, že jsou lidi hodnější. Vysazujeme totiž více listnatých stromů," poznamenal Černý.

Obranou před krádeží je les hlídat a stromy natírat a stříkat, aby případné zloděje odradily.