Ani nepříznivé počasí či ranní mráz neodradili děti, mládež i dospělé od účasti na tradiční akci, jejíž počátky sahají až do šedesátých let.

„Stalo se tak už po osmatřicáté. Zakladatelem jarních výšlapů do přírody byl Vladimír Hozdecký. Ten se účastnil i letos,“ řekl organizátor a ředitel ždánického domečku Josef Chvíla.

Rozdělávání ohně ani letos nedělalo zúčastněným potíže. Byli to podle ředitele většinou zkušení táborníci. O kuchařské vyspělosti děvčat a kluků prý svědčilo hlavně to, že nikdo z nich nevařil polévku ze sáčku.

Brambory, mrkev, česnek, párek a kmín – to byly potraviny nejčastěji vkládané do kotlíků jako základ budoucí polévky.

Letos se organizátoři rozhodli nevyhodnocovat kvalitu jídel, ale úklidu přírody po vaření. Celé akci asistoval i Stanislav Šíma ze Sboru dobrovolných hasičů Ždánice a Petr Vykoukal, vedoucí tamního zálesáka.