„Cítím se dobře. Je to krásné. Opravdu krásné. Dožít se takového věku není nic zvláštního. Doposud mám za sebou zcela normální život. Takový domácí,“ říká sympatická oslavenkyně, jež pochází z devíti dětí. Sama je nejstarší.

Občas jí dělá problémy chůze. Přesto se jí nevyhýbá. „Když se dobře vyspí, tak i vaří,“ vypráví s úsměvem dcera rekordmanky Dagmar Lysá. Rodina přichystala ženě s neuvěřitelně zdravým kořínkem velkou oslavu. Pozvání dostalo pětačtyřicet lidí.

„Upekli jsme pět set třicet pět koláčů. Oslava trvala od dvanácti hodin až do večera,“ pokračuje pyšná dcera. A pyšná může být po právu. Julie Vašíčková je totiž nejstarším člověkem, který kdy v Prušánkách žil. Podle tamního starosty je dokonce nejdéle žijícím občanem v okrese Hodonín.

„Jsme na to hrdí. To se nepodaří v každé obci, aby měli tak starou občanku. Ještě pár let a zapíše se do Guinessovy knihy rekordů,“ směje se šéf radnice v Prušánkách Jan Nosek. Za obec předal stopětileté ženě dárkový koš a velkou kytici. Julie Vašíčková odmala pracovala mezi lidmi. Nejprve se svými rodiči v hospodě, poté v obchodě se smíšeným zbožím. Ten dokonce i vlastnila. Ovšem jen do doby, než jí ho združstevnila Jednota. Musela z něj nuceně odejít. Měla totiž zakázáno v něm pracovat společně se svým manželem.

Letos by mělo sto let na Hodonínsku oslavit sedm lidí, z toho čtyři oslavenci se už stovky dožili. Ministr práce a sociálních věcí každý rok posílá těmto jubilantům blahopřání. Od stovky se také důchodcům zvyšuje důchod o dva tisíce korun. „Letos mě počet stoletých celkem překvapil, obvykle je jich tak čtyři až šest,“ říká vedoucí důchodového pojištění OSSZ v Hodoníně Bronislava Vaculovičová.

Nejvíc stoletých lidí přitom podle ní žije v Praze. „Řekla bych, že u nás jich tolik není, protože lidé byli často sedření z těžké práce na polích. Ale je to jak u koho, recept na dlouhověkost asi neexistuje. Každý má asi tu svoji svíčku a záleží na tom, jestli na něj pánbíček zapomněl, nebo ne,“ myslí si.
Podle statistik Okresní správy sociálního zabezpečení počet stoletých meziročně kolísá. Zatímco v roce 2004 se stovky dožilo sedm lidí, o rok později už jen tři a loni opět sedm. Nejbližší oslavu stých narozenin na Hodonínsku budou v říjnu připravovat v Čejkovicích.

Stoletých lidí přibývá