První víkend v novém roce na Hodonínsku se lidé mohou těšit na různorodé akce. Na přibližně desetikilometrový pochod se zábavnými zastávkami mohou zájemci vyrazit už v pátek ve Veselí nad Moravou. Obdivovatelé sukulentů si zase přijdou na své ve skleníku v Lovčicích, kde mimo jiné uvidí Pramáti tlustic, která měří přes dva metry a váží dvě stě kilo. Na plesové odpoledne s překvapením vyrazí lidé do Milotic. V tamním kulturním domě se místní důchodci převléknou do dobových kostýmů a předvedou svůj secvičený program. Večer plný dechovky si užijí návštěvníci krojového plesu v Dolních Bojanovicích. Moravskou besedu předtančí místní krojovaná mládež, kterou podpoří členové chas z Prušánek a Mutěnic.

NOČNÍ TŘÍKRÁLOVÉ KOLEČKO

Kde: Veselí nad Moravou

Kdy: pátek

Už podvanácté projde v pátek večer Veselím nad Moravou Noční tříkrálové kolečko. Do tradiční akce veselského Junáka se může zapojit každý zájemce. „Letos budeme putovat především po Milokošťsku. Přibližně desetikilometrová trasa povede směrem na Blatnici pod Svatým Antonínkem a na Uherské Hradiště," uvedl za veselského Junáka Jiří Peša s tím, že start i cíl pochodu budou u skautské klubovny v Hájku, a to v sedm hodin večer. „Připravených je deset nebo jedenáct zábavných zastávek," vzkázal Peša zájemcům.

KVETOUCÍ TLUSTICE

Kde: Lovčice

Kdy: sobota, neděle

O nadcházejícím víkendu mohou všichni milovníci sukulentů vyrazit do Lovčic. V sobotu a neděli je pro ně v místním skleníku Ráj sukulentů, vždy od jedné do čtyř hodin odpoledne, připravená výstava Kvetoucí tlustice. Návštěvníci se mohou těšit na opravdový skvost. Pramáti tlustic je dva metry vysoká, váží dvě stě kilo a je stará osmasedmdesát let. „Vystavené budou dvě Pramáti a pak pět velkých exponátů a několik menších. Mají bílé, lehce narůžovělé květy," pozval pořadatel akce Jaroslav Honc. Ten si největší tahák výstavy přivezl asi před sedmnácti lety z Vysočiny. „Pro tlustice jsme jeli s kamarádem, museli jsme najmout velké auto, nebyla to totiž žádná sranda. Nakonec jsme zakoupili hned tři. Všechny tehdy vypadaly jako roští, desítky roků se o ně, dá se říct, nikdo nestaral. Tu největší se mi podařilo vytvarovat do opravdu pěkného stromku," popsal Honc. Výstava je pro všechny zdarma.

ODPOLEDNE S PANÍ HRABĚNKOU

Kde: Milotice

Kdy: neděle

Velmi netradiční a dobová módní přehlídka čeká na všechny návštěvníky, kteří se přijdou podívat tuto neděli do kulturního domu v Miloticích. Tamní Klub seniorů, který má asi padesát členů, tam pořádá akci s názvem Odpoledne s hraběnkou. „Připravený je skupinový program v barokních šatech s působivým hudebním doprovodem. Začínáme ve tři hodiny odpoledne," uvedla projektová manažerka obce Jaroslava Kundratová. K tanci a poslechu zahrají manželé Grufíkovi z Vacenovic. Všichni zájemci o vstup zaplatí padesát korun. Pobavit se přijedou také důchodci z okolních obcí, například z Ratíškovic vyjede celý autobus. „Je obdivuhodné, kolik úsilí místní starší lidé do této akce vložili. Dlouho se připravovali, přitom jejich průměrný věk je sedmdesát let. A dělají to hlavně pro pobavení ostatních, dokáží přitáhnout i seniory, kteří by normálně nikam nešli," sdělila Kundratová. Milotičtí důchodci letos sedmého prosince v Pražské křižovatce dostali od Nadace Charty 77 Dagmar a Václava Havlových ocenění Senzační senioři.

KROJOVÝ PLES

Kde: Dolní Bojanovice

Kdy: sobota

První letošní krojový ples je na programu už zítra v Dolních Bojanovicích. Pro dobrou náladu zahraje Dechová hudba Šohajka. Tradiční folklorní večer odstartuje předtančení moravské besedy krojovanou mládeží. „Místní chasu letos podpoří také krojovaní z Prušánek a Mutěnic," řekl za pořadatele Václav Salajka. Návštěvníci se navíc mohou těšit také na pěvecké vystoupení bojanovického mužského sboru Vox Vini. Vstupné na akci, která začíná v půl osmé večer, je sto padesát korun.