„Zatím stále nemáme v rukou nic oficiálního. Na výsledky testů stále čekáme. Pravdou je, že u všech včelařů v katastru obce došlo asi k padesátipro­centnímu úhynu. Postihlo to hlavně létavky," sdělil okresní předseda svazu včelařů Miroslav Smolík z Kyjova.

Jak doplnil, nedávno v době silných větrů u obce prováděli zemědělci postřiky. Údajně šlo ale o druh postřiku, který by neměl včelám škodit. I tuto možnost ale testy prověří, aby bylo jasné, proč včely v takovém množství uhynuly.

„Měl jsem deset včelstev a zůstaly mi jen čtyři. Že by to mělo být způsobeno nějakým vnějším zásahem, to se zatím nedomnívám. Konkrétně mé stanoviště je ve Stavěšicích na kopci a kolem jsou louky, žádné pole v sousedství. Pokud by to měl způsobit postřik, nevím, odkud by se tam dostal," domnívá se jeden z postižených včelařů Jan Andráš ze sousedních Strážovic. Ten sází spíše na to, že v jeho případě šlo ještě o vliv dlouhých mrazů, které včely vysílily.

Jak doplnil také starosta obce Miroslav Fridrich, zemědělci se navíc pravidelně o umístění včelstev informují. „Na úřadě máme seznam aktivních včelařů i s přehledem jejich aktuálních stanovišť. Zemědělci si ho vždy vyzvedávají," informoval starosta.

Tento seznam je dokonce i na obecních internetových stránkách. Vyplývá z něj, že momentálně má v katastru vesnice včely šest včelařů, kteří ještě nedávno pečovali o celkem čtyřiašedesát včelstev. Nejvíce jich měli místní Jaroslav Valihrach (24) a Josef Jandora (16). Zbylí včelaři neměli více než deset včelstev.

Včelaři v regionu zažívají smolné období. Poslední nepříjemný případ se objevil na konci dubna, kdy se u Radějova potvrdil výskyt moru včelího plodu. V tamní oboře bylo nutné u jednoho včelaře spálit kompletně tři úly. V okruhu pěti kilometrů nyní mohou včelaři se svými stanovišti kočovat jen se speciálním povolením. Mimo pásmo nemohou s úly vycestovat.

Velké úhyny pak na začátku dubna po skončení dlouhých mrazů evidovalo mnoho včelařů v celém regionu. Hlavním důvodem problémů byla nemoc varoáza, ke které se přidala nosema cerane a viry.

Varoáza je infekční onemocnění včel, které způsobuje roztoč Varroa destructor. Ten pochází z Indie, kde jsou tamní včely vůči němu odolné, na rozdíl od včel evropských. Napadá hlavně plod ale i dospělé jedince.

Další nemocí, s níž se včely na Slovácku po zimě potýkaly, byla nosemóza. Původcem tohoto střevního onemocnění je parazitická houba nosema.