„Akci jsme chtěli původně uspořádat už na Tři krále, stále ale bylo moc teplo, takže jsme museli počkat, až se ochladí,“ uvedla k prvnímu ročníku vepřových hodů za Rodinné centrum Blažena Bučková. Kdo ale čekal tradiční zabijačku i s porcováním pašíka v přímém přenosu, nedočkal se. Kvůli novým předpisům mohli pořadatelé při akci zpracovávat pouze nachystané syrové maso.

„V kotli jsme uvařili ovar, guláš, řízky či škvarky. Další zabijačkové výrobky, jako jsou jitrnice, tlačenka, či prejt a polévku, jsme chystali o den dřív v masně,“ doplnil řezník, pod jehož vedením se na tři sta kilogramů masa zpracovávalo, Miroslav Šťastný ze Strážnice.

Zvědavost přitáhla i místní, kteří si na zabijačkové dobroty přišli i s rendlíčky. Zájem byl jak o ovarovou polévku, tak i o čerstvý, ještě teply jelitový prejt.

„Byl to první ročník. Doufáme, že se u lidí ujal a že v něm budeme pokračovat a stane se tradicí,“ odkryla Bučková. Ceny byli lidové, přesto pořadatelé doufají, že se jim díky akci podařilo i nějaké peníze vydělat. „Vše, co bude navíc nad provoz nákladů, půjde na provoz zahrady, která je areálem pro volný čas dětí a rodin. Potřebujeme například dokoupit ještě nějaké hrací prvky,“ dodala Bučková. O hudební doprovod se při akci postarala místní cimbálová muzika Krepina a harmonikář Jan Gajda.