Jako každý naučný pořad je i Podzim na dědině ve čtvrtek a pátek věnovaný školákům. Ti se během cesty po skanzenu seznámí s tradičními způsoby hospodaření a života na moravské vesnici přelomu 19. a 20 století. „Naší snahou je nejen předvést odpovídající prostředí a techniky práce, které nezřídka předvádí sami pamětníci soukromého hospodaření, ale také umožnit dětem jednotlivé práce osobně vyzkoušet,“ píše se na webu Národního ústavu lidové kultury.

Víkend pak bude ve skanzenu patřit veřejnosti. Děti i dospělí se tentokrát seznámí s tradičními odrůdami jablek a švestek, jejich sušením a vařením na povidla, které bylo nerozlučně spjato s vyprávěním povídek a strašidelných historek.

„Kukuřice na Slovácku zvaná turecká pšenice nebo též turkyně se používala nejen na krmení husí, ale mlela se z ní mouka na chutné koláče,“ uvádí webové stránky www.nulk.cz. K ovoci se vztahuje i téma vinohradů, vinné révy a hroznů. To je trvalou součástí prezentace skanzenu.

„V našem regionu mělo totiž vinohradnictví tak silnou a dlouhodobou tradici, že trvale ovlivnilo tvářnost krajiny i způsob života lidí. Návštěvníci se mohou seznámit se základními způsoby