Veselská radnice poskytne ještě další čtyři miliony. „Úvahy o opravě sokolovny jsou staré už několik let. Město uzavřelo s tělovýchovnou jednotou Sokol, s oddílem národní házené a s církevní školou obecnou dohodu o spolupráci, jejímž cílem by byla kompletní rekonstrukce celého areálu sokolovny. Smlouvu jsme podepsali letos v lednu," přiblížil pozadí dohody veselský místostarosta Petr Kolář.

Teprve před třemi týdny přišla zpráva, že žádost Sokola byla úspěšná a ministerstvo školství mu přiznalo dotaci. „To je na jednu stranu zpráva příjemná a radostná, že se to takto podařilo, ale velikým problémem této podpory je její časovost. Investici tak musíme uskutečnit do konce kalendářního roku," řekl Kolář.

Radnice tak nemá v současné chvíli hotovou realizační projektovou dokumentaci a ani výběr zhotovitele. Od poloviny listopadu ale už není možné kvůli počasí provádět některé stavební práce. „Máme jen několik málo týdnů, abychom stihli všechno udělat. V těchto dnech velmi intenzivně pracujeme na administraci projektu a veřejné zakázky. V současné době je předpokládaná cena celé rekonstrukce osm a půl milionu korun," popsal místostarosta. Podle něj to bude letos největší investiční akce veselské radnice. „Tu dotaci jsem už příliš nečekal, takže jsem mile překvapený, že se to povedlo," oddechl si Kolář.

Ve velmi špatném stavu je venkovní hřiště na národní házenou. Povrch byl naposledy opravovaný v druhé polovině devadesátých let. Nyní je na hraně schopnosti fungování jako hrací plocha. „Povrch hřiště se odlepuje od podkladu. Mezi jednotlivými díly jsou rozšířené spáry kvůli špatné přilnavosti. Je to už zdraví nebezpečné, hrozí například výrony kotníků," popsal současný stav bývalý předseda národních házenkářů Lubomír Bauer.

8,5milionu bude stát rekonstrukce veselské sokolovny. Čtyři miliony poskytne ministerstvo, další čtyři miliony zaplatí radnice, církevní škola a házenkáři přispějí po dvou stech tisících korunách.

Areál sokolovny tak na podzim čeká nejen změna povrchu házenkářského hřiště, ale i úprava střídaček a tribuny a oprava osvětlení. Dále by měla vzniknout úplně nová atletická dráha a basketbalové hřiště. Sokolovna a její okolí potřebují i nový chodník a veřejné osvětlení, aby byl bez problému dostupný jak od Tyršovy, tak od Fügnerovy ulice.

Zároveň bude celý areál kvůli bezpečnosti monitorovat kamerový systém. „Město zahájilo už minulé pondělí výběrové řízení, předpokládáme, že nejpozději do konce září bude podepsaná smlouva. Bude-li vše v pořádku, tak od října začnou stavební práce," dodal místostarosta.

Podle starosty Sokola Zdenka Hlobila by sokolové nebyli schopní podobný projekt vůbec uskutečnit. „Je to zásluhou města a dalších, kteří se složili na to, aby se zvládlo získat tyto prostředky. Doufám, že se to i přes kratší termín podaří do konce roku stihnout," přeje si starosta.

Veselský Sokol má dvě stě pětačtyřicet členů. Jeho první schůze se datuje na prvního února 1897. Sdružuje například volejbalisty, mažoretky či hokejbalisty. „Od začátku, co jsme v roce 1991 získali sokolovnu zpět, se snažíme, aby tady bylo hřiště, které bude sloužit všem, kteří přijdou. Doufám, že se všichni k hřištím budou chovat přátelsky, a ne macešsky," uzavřel Hlobil.