Město mělo problémy se dostat ke svému archivu, který ve hvězdárně ve dvou velkých trezorech uchovávalo. Několik let jej tam majitelé vůbec nechtěli pustit. Nechali také odmontovat dalekohledy a servomotory, které jimi podle pohybů Země otáčely. „Navázat spojení s firmou bylo téměř nemožné. Proto se skupina lidí, která působila i ve sdružení za záchranu hvězdárny, rozhodla kandidovat do obecního zastupitelstva jako Nezávislí pro Ždánice. A hned napoprvé vyhrála," uvedl ždánický starosta a jednička Nezávislých Vladimír Okáč.

Včera odpoledne umožnilo město redakci Rovnosti přístup do interiérů hvězdárny. Budova potřebuje rozsáhlé opravy, do některých místností zatékalo a na stěnách byla plíseň. Hvězdárna je také odpojená od energií a vody. „V první fázi je potřeba hodně oprav. Začínáme se střechou a rýnami tak, aby to bylo do zimy hotové. Rýsuje se nám převedení hvězdářského vybavení zdarma z jiných hvězdáren," doplnil Okáč.

Městu se už podařilo dostat pod kontrolu džungli, ve kterou se změnil parčík u hvězdárny. Na jaře by mohlo začít s výměnou oken.

Poslední majitelé hvězdárny se zadlužili, město proto jednalo s jejich věřiteli. To podle Okáče nejen urychlilo jednání, ale navíc se podařilo hvězdárnu získat za čtyři a půl milionu.

Iva Stafová Zajíčková, která byla Okáčovým předchůdcem, řekla, že město mohlo hvězdárnu získat již dříve. „Je to nezodpovědné. Když jsme předávali úřad, peníze tam byly. Jsem také zvědavá, kde město sežene prostředky na opravu a jaký má koncept využití. Žádný totiž neexistuje. Ale jsme rádi, že Ždánice mají hvězdárnu zpátky," prohlásila Stafová.

Hvězdárna byla slavnostně otevřená 28. listopadu 1965. Tehdy ale měla jen dvě kupole. Za jejím vznikem stál Oldřich Kotík, který pracoval ve Ždánicích jako hlavní podnikový inženýr. „Jejím stěžejním úkolem byla popularizace astronomie, přednášková činnost, pozorování objektů na obloze dalekohledy, promítání pohádek pro děti, krajské astronomické semináře a další," přiblížil dříve Kotík.

V dobách největší slávy, v roce 1978, hvězdárnu navštívilo až šestnáct tisíc pět set návštěvníků. V roce 1981 Oldřich Kotík zemřel, a tím skončilo i rozšiřování hvězdárny. V tu dobu byly součástí komplexu planetárium, ubytovna pro třicet lidí, sauna a sklep.