Kde? Přece ve Velké nad Veličkou! Počátky tohoto klání sahají podle organizátorů kam jinam než do hospody. Dohadování se nad vlastními vzorky přimělo občany Velké k vyhlášení veřejné soutěže.

„V Restauraci u Jagošů se od půl jedné koná už 10. ročník vyhlášeného a tradičního Koštu kysaného zelá 2009. Věříme, že letos počtem vzorků zaútočí dokonce na rekord,“ pochlubil se jeden z organizátorů akce Přemysl Vícha. Vše podle něho proběhne pod přísnou kontrolou delegovaného komisaře pelhřimovské Agentury Dobrý den. Ten bude dohlížet na to, zda skutečně půjde o rekord hodný zápisu do České knihy rekordů. „Pro nás je košt zelí naprostá rarita. Ještě nikdy jsme na takové kuriózní akci s agenturou nebyli a moc se těšíme. Doufám, že manželky účastníků soutěže nebudou mít ještě zelí mezi prsty,“ pousmál se Luboš Rafaj z Agentury Dobrý den.

Netradičního klání se podle Víchy mohou zúčastnit všichni, kteří mají doma naložené zelí a chtějí se se svým pokladem popasovat o první příčky. „Hodnotit vzorky budou jako vždy nezávislí návštěvníci, z nichž každý jich může okoštovat maximálně deset,“ upřesnil za organizační výbor Přemysl Vícha. Letos se podle něho předpokládá tuhý boj. Vzorků by podle odhadů měla být víc než stovka, a to zhotovených podle nejrůznějších receptur.

„Raritou bude nepochybně červené kysané zelí a zelí s feferonkami či křenem. Zapíjet budeme přímo pivem,“ prozradil organizátor. Až do 27. března do dvaadvacáté hodiny mohou lidé nosit vlastní exempláře ve skleněných láhvích o objemu nula celá sedm desetin litru přímo do Jagošovy restaurace ve Velké. „Očekáváme velkou konkurenci. Veličský košt svým věhlasem totiž už dávno přesáhl hranice regionu. Za dobu jeho trvání okoštovali účastníci víc než tisíc vzorků kysaného zelí,“ usmíval se Vícha. Jak se ještě pochlubil, své příznivce si košt zelí našel nejen u nás, ale také na Slovensku, v Polsku či Maďarsku.