V roce 2010 vystoupilo Veselí nad Moravou z mikroregionu Ostrožsko. O rok a půl později se do něj opět vrátilo. A od toho příštího město s více než jedenácti tisíci obyvateli bude mít v mikroregionu větší význam. Objeví se nejen v názvu, ale bude i jeho novým sídlem. „O změnu názvu na mikroregion OstrožskoVeselsko nás požádalo právě Veselí. Návrh jsme odsouhlasili na poslední valné hromadě. Veselané se necítí jako Ostrožané a chtěli být označení samostatně. Neměli jsme důvod jim v tomto požadavku nevyhovět, nechceme, aby se Veselí cítilo opomíjené," uvedl k novince předseda správní rady mikroregionu Ostrožsko Stanislav Tureček.

Na potřebu změnit označení svazku obcí přitom začátkem loňského roku poukazoval Veselan Antonín Michálek. „Řada občanů po letech konečně očekávala vytvoření historického regionu Veselsko. Nestalo se tak, přičemž velké Veselí, skládající se z měst Hutníku, Zarazic, Milokoště a okrajových částí, je regionem samo o sobě, a to s pestrou rozmanitostí směrem ven i dovnitř," poukázal tehdy po opětovném vstupu Veselí do mikroregionu Antonín Michálek. Zastupitelům ve své výzvě navrhoval právě spojení VeselskoOstrožsko nebo VeselíOstrožsko. Nyní může být spokojený, nový název začne platit už od prvního ledna.

Podle veselského starosty Miloše Kozumplíka však úvahy o novém pojmenování přišly už po návratu Veselí do svazku obcí. „V té době jsme si řekli, že budeme směřovat k tomu, aby bylo Veselí do názvu začleněné. Nyní se objevil nový občanský zákoník, který vyžaduje změny různých sdružení a spolků, což pro nás byla vhodná příležitost," řekl Kozumplík.

Začátkem příštího roku najdou lidé zázemí mikroregionu na novém místě. Z Uherského Ostrohu se po třinácti letech přesune do Veselí nad Moravou. „V Přízámčí jsme provozovali šest let Turistické informační centrum v Uherském Ostrohu. Od začátku příštího roku ho začne provozovat město. Kanceláře, které jsme v místě měly, už nebudou jak pro mikroregion, tak pro Místní akční skupinu HorňáckoOstrožsko dostačovat. Proto jsme začali hledat jiné prostory. Nabídka přišla z Veselí, kde navíc budeme pod jednou střechou," sdělila manažerka mikroregionu Jana Bujáková.

Ta počítá, že změna sídla přinese svazku obcí nové možnosti především v turismu. Ve Veselí totiž sídlí i Baťův kanál. „Tato unikátní vodní cesta je prioritou mikroregionu. Díky přesunu do Veselí budeme také blíž pro obce z Místní akční skupiny Horňácko," dodala Bujáková. Nové prostory bude mít mikroregion v kulturním domě. „V přízemí bude kancelář mikroregionu, v prvním patře pak Místní akční skupiny," dodala Bujáková.