Veselské strážníky čeká letos přesun. Z Železničářské budovy se přestěhují do nového zázemí na Masarykově ulici. Podle vedení města má tato změna zkvalitnit služby městských policistů.

„Stěhovat se budou kvůli sociální reformě, ke které došlo začátkem roku. Ze sociálního odboru městského úřadu odešlo celkem osm osob. 
Z toho přešlo šest pracovnic na úřad práce a dvě osoby na jinou pozici městského úřadu. Tímto přesunem se uvolnila část prostor radnice,“ sdělila mluvčí Města Veselí nad Moravou Petra Pavková.

Strážníci se tak po pár letech opět vrací do centra. Poprvé odtud museli, když se bouralo jejich sídlo kvůli stavbě Kauflandu. Na změnu zázemí se nyní ve Veselí připravují. „Do rozpočtu zapracováváme prostředky, které budou potřeba k dovybavení prostor tak, aby se mohl přesunout kamerový systém či pult centrální ochrany a spolu s nimi i všechny věci, které jsou nezbytné pro řádný chod městské policie,“ uvedl místostarosta Veselí nad Moravou Petr Kolář.

Podle starosty města Miloše Kozumplíka má přesun také zkvalitnit policejní služby. Veselí už totiž před časem zavedlo smíšené hlídky složené 
z městského a státního policisty. „Smlouvu, která mezi oběma složkami vznikla, nyní budeme muset rozšířit tak, aby mohla městská policie své automobily parkovat na nádvoří areálu Policie ČR. V něm jsou zároveň i kotce pro odchyt psů a divokých zvířat. Chceme, aby i je mohli strážníci využívat. Pro potřeby místních budou strážníci na nové adrese určitě více po ruce,“ řekl Kozumplík.

Podobně zhodnotil situaci i velitel strážníků Rostislav Prax. Jak uvedl, když nyní například městští policisté odchytnou psa, musí ho zavézt do areálu Služeb města Veselí nad Moravou. „Stává se ale i to, že psa přivezou lidé. Zvíře pak musí zůstat u nás na stanici, než ho hlídka může převézt,“ přiblížil Prax.

Podle něj ubylo strážníkům na staré adrese mimo centrum oznámení od místních. „Byli jsme špatně dostupní. Zřejmě z pohodlnosti nebo proto, že měli státní policii blíž po ruce, chodili lidé vše hlásit tam. Doufáme, že se do budoucna zlepší i tohle,“ uvedl velitel.

Podle něj je navíc současná budova v Železničářské ulici až příliš velká. Strážníci také musejí do centra dojíždět na nutné pochůzky.

Jak mluvčí Pavková doplnila, strážníci se pravděpodobně přestěhují v letních měsících letošního roku. Město má ale už nyní také plány s osiřelou budovou v Železničářské ulici. V budoucnu se do ní s největší pravděpodobností přesune veselská Charita. „Hledáme využití, které bude odpovídat umístění. V blízkosti je totiž poliklinika nebo stacionář Toník,“ doplnil Kolář.

Objekt se skládá ze dvou městských bytů, které se nacházejí v prvním patře. Spodní patro nyní slouží právě jako služebna.

Volné místo po sociální reformě má i Kyjov, podle starosty města Františka Lukla může mít město s volnými prostory problém. „Uvažujeme ale o zřízení technických služeb, takže je možné, že budovu využijeme jako jejich zázemí,“ odkryl Lukl.