Václav Bouchner totiž miluje kulinářství. A se svým ovocným salátem vyhrál ve čtvrtek prestižní soutěž o nejlepší salát v Hodoníně. „Vaření mě zajímalo už od třinácti let, a tak jsem se šel učit kuchařem,“ vysvětluje Bouchner, jak se vůbec k přípravě rozličných jídel dostal. Když se před půl rokem ocitl vězení, měl jasno, do jakého kroužku bude docházet. A když dostal možnost přihlásit se do hodonínské soutěže, ani minutu neváhal.

„Měl jsem hroznou trému, protože to bylo poprvé, co jsem se něčeho takového zúčastnil. Na druhou stranu jsem tam jel hlavně proto, abych viděl, jak to probíhá a co umí ostatní,“ vypráví. Se svým ovocným salátem v karamelu s ochuceným tvarohem si ale získal srdce a mlsné jazýčky nejen porotců, ale i lidí, kteří měli možnost ochutnat každý z jednapadesáti vzorků.

„Získal jsem hned dvě zlaté medaile – od poroty i cenu veřejnosti. To jsem vůbec nečekal,“ přiznal skromně dvojnásobný vítěz. Suroviny na přípravu salátu mu dali ve věznici. Tam si je také připravil, ale poslední úpravy dokončoval ještě v Hodoníně těsně před soutěží. „Už to vypadalo, že to ani nestihneme, ale nakonec se to podařilo,“ vydechl si s úlevou a neskrývanou radostí. Do kroužku vaření dochází jednou týdně. Pokaždé se na něj ale těší jako malý kluk.

„Máme skvělou vedoucí Janu Vergari. Suroviny dostáváme podle toho, co je zrovna k jídlu v kuchyni, ale můžeme si vytvořit, co chceme. To je fajn,“ říká Bouchner. Jak dodal, v jídle nijak vybíravý není. Prý sní, co dostane. Už se prý ale těší, až za rok a půl bude vyvářet své ženě a dětem, které si na jeho dobrotách vždy rády smlsnou.