Ve Veselí se uskuteční další ročník dětského festivalu Štěpy, u Strážnice se zase krojovaní vydají pod Žerotín, kde pokosí louky. Hodonín se bude bavit při dalším ročníku Vodního království. Pokračují ale i oslavy 1 150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

MEZINÁRODNÍ DĚTSKÝ FOLKLORNÍ FESTIVAL ŠTĚPY

Kde: Veselí nad Moravou

Kdy: pátek, sobota, neděle

Po dvaadvacáté se ve Veselí nad Moravou uskuteční Mezinárodní dětský folklorní festival Štěpy. Ten letošní začne jednatřicátého května a potrvá až do druhého června. Velká část programu se uskuteční na Bartolomějském náměstí, ale i v zámeckém parku. „Každý rok se festival zaměřuje na jedno téma, které celý program provází. Tím letošním je motiv řemesel, která existují dodnes, ale i těch, která již vymizela," uvedla k programu za Folklorní sdružení České republiky Vlasta Cibulová. V třídenním programu se představí soubory z Veselí nad Moravou, Uherského Hradiště, Kunovic, Rožnova pod Radhoštěm, Dambořic, Slovenska i Polska.

STRÁŽNICKÉ KOSENÍ

Kde: Strážnice

Kdy: sobota

Už v půl sedmé ráno se 
v sobotu prvního června sejdou krojovaní, aby společně pokosili louku pod strážnickým Žerotínem. Právě tam se totiž koná druhý ročník Strážnického kosení. Soutěž
v kosení začne v sedm hodin, o hodinu později se práce 
s hráběmi v ruce ujmou dívky. Chybět nebude ani malý jarmark řemesel, oběd v trávě, po kterém se vyhodnotí nejlepší kosíři. Akci doprovodí zpěvem členové strážnických souborů Danaj, Žerotín a Demižon a také cimbálové muziky Krepina.

Akce se uskuteční i v případě slabého deště. Pořadatelé totiž na místě postaví stany. Zajištěné je i teplé občerstvení.

VODNÍ KRÁLOVSTVÍ HODONÍN

Kde: Hodonín

Kdy: sobota

Další ročník akce Vodní království čeká v sobotu prvního června Hodonín. Letos jej pořadatelé spojili s oslavou Dne dětí. Akce, která se koná v Přístavišti U Jezu, začne v jedenáct hodin pohádkovými plavbami. Slavnosti se ale otevřou až ve třináct hodin.

Chybět nebudou taneční a šermířská vystoupení, na která spolu se svou družinou dohlédne královna Barbora. „Cílem projektu je v současné moderní době trochu pozastavit uspěchaný život nás všech a vhodnou a zábavnou formou si připomenout historii, tedy život, zábavu, řemeslnou šikovnost a dovednost našich předků, a to pro všechny věkové kategorie," uvedla mluvčí hodonínské radnice Barbora Lahová.

DĚTSKÝ DEN

Kde: Hodonínsko

Kdy: sobota

Dětský den čeká v sobotu
1. června téměř celé Hodonínsko. Na téma Faraon Tutanchamon a egypská kletba mají připravený program 
v Nechvalíně. V mysliveckém areálu ve Žlebech začne program pro děti ve 14.00. Hry, soutěže, ale také diskotéka jsou pak pro děti připravené ve Vacenovicích. Slavit se ale bude i na Salaši Travičná. „Letos poprvé se v areálu salaše uskuteční stříhání ovcí, které je součástí programu ke Dni dětí. Připraveno bude střílení z luku, jízdy na koních nebo stylové občerstvení," uvedl místostarosta Tvarožné Lhoty Vít Hrdoušek. Dětský den se koná také 
v Kostelci, Miloticích či Hovoranech.