„Do akce se zapojí letos asi sedmdesát míst po České republice. Loni se do Keltského telegrafu zapojilo asi šest set lidí,“ upozornil koordinátor akce Vlastimil Hela.

Letošní ročník odstartuje akce, na které se lidé pokoušejí navázat na pradávnou keltskou techniku a propojit se navzájem ze svých stanovišť pomocí světelných signálů.

Po té, co zbystří „čerti“ signalizaci na Velké Javořině, zapálí své ohně lidé na Náklu u Ratíškovic, kde se loni sešly dokonce dvě stovky lidí. Postupně se pak budou přidávat další stanoviště směrem na západ i sever. V hodonínském okrese se připojí ještě krumvířští zahrádkáři na Karlínském kopci.

Jelikož se mílovými kroky blíží Velikonoce, tak poslední víkend před nimi tradičně patří vynášení smrtky. Jde o prastarý zvyk, v němž se z dědiny vynáší symbol zimy – smrtka. Ta se jako první vynese v horňácké Hrubé Vrbce, a to od už v sobotu od Kadubcovy komory. Krojovaná akce začíná o půl třetí odpoledne.

Další smrtky se vynesou až v neděli. Z mistřínského Vyhnálova se přinese Létečko od 14.00. Tak zvaná Smrtica se ponese v neděli také v Josefově a v nedalekém Starém Poddvorově.

Příchod jara oslaví po svém také v Kyjově. Devátý ročník akce plné jarního zpívání tentokrát ale neskončí v areálu vinných sklepů na Šištótě. „Lidé se ovšem nemusí bát, že přijdou o možnost napít se dobrého vína. Na náměstí bude ochutnávka. Přibude i pohoštění, budou zabijačkové speciality,“ láká ředitel kyjovského kulturního domu Ladislav Pavluš.

Akce, která začíná v neděli dvě hodiny po poledni, se zúčastní mužské sbory z Blatnice, Hroznové Lhoty, Kněždubu, Krasavci z Ostrožské Nové Vsi, Révokaz z Čejkovic, Chotár z Horňácka a domácí Kyjov. Pořadem živě provedou Tragačnice z Kyjova.

Hodonínu vládne už od úterka divadelní festival Hobblík a Mumraj! Ještě dnes zahobblují na divadelních prknech ochotníci z Brna a Prahy. Studentský Mumraj! dnes zakončí frýdecko-místecká Komorní scéna 21 s Mrzák z Inishmaanu.

Mezi amatérskými soubory jako poslední předvedou své umění Vyškováci s absurdním dramatem Služky. A na úplný závěr přehlídky vystoupí skalický spolek Františka Krištofa Veselého se svým kusem Darujem svoju ženu.

O víkendu se ale nebude hrát jen v Hodoníně. Ochotnické divadlo Popudinské Močidlany totiž zve na sobotu do Ratíškovic na hru Stanislava Štěpky Hra o láske. Na scéně se postupně rozvypráví životní příběhy tří důchodcovských manželských párů, v nichž hlavní roli hraje láska.

Kdo má chuť na originální sbor ruských operních sólistů, tak si určitě najde cestu do strážnického kulturního domu v sobotu večer. Ve Strážničanu se totiž rozezpívají Velcí donští kozáci. „Tvoří jej operní sólisté předních evropských scén a jeho cílem je zachování stylové interpretace jak ruské sakrální, tak světové písně. Sbor je nositelem řady vyznamenání,“ láká na svých webových stránkách strážnický kulturní dům.

I Vracov láká na velikána, byť jen jednoho. Folklorní soubor Marýnka spolu s Nadací Chamartín zvou všechny příznivce lidových písní a tanců na pořad věnovaný jednomu z největších primášů historie s názvem Legenda jménem Samko Dudík, a to v neděli v 15.00 v hudebním sále Nadace Chamartín ve vracovské Luční ulici. Jako sólisté se představí Jarka Hudečková, Jožka Kútný, Pavel a Tomáš Petrželovi a Eva Šafářová, zatančí malá taneční skupina Marýnky za doprovodu cimbálové muziky Marýnka s primáškou Evou Kocourkovou.