„Jednoznačně musíte neustále pracovat na budování značky a dělat kvalitu spíš než kvantitu,“ je přesvědčen mladý muž, který si z prestižní soutěže odvezl druhé místo.

Jeho kolekce vín doslova okouzlila mezinárodní degustátorskou porotu.

Ta prý letošní ročník jinak běžné soutěže Vinař roku posunula minimálně o příčku výš.

Ve hvězdném obsazení nechyběl totiž ani Master of wine z francouzského Bordeaux John Umberto Salvi, nejlepší sommeliér z České republiky Ivo Dvořák či znalci vín z velké Británie.

„Komise nevybírala nejlepší vína v odrůdě. Vyhlašovala se nejlepší kolekce vín,“ upřesnil Petr Bíza z Čejkovic. Aby mohl být do soutěže zařazen, odevzadalo jeho vinařství pět vzorků.

„Sauvignon pozdní sběr 2008, Neronet 2008 pozdní sběr, Cabernet sauvignon 2008 pozdní sběr, slámové víno Neronet a Grand Cuveé Cabernet,“ vyjmenoval odrůdy vín, které mezinárodní porotě v prestižním složení zachutnala. Na vyhlašování výsledků v Praze byl spolu s Richardem Tichým, vinařem z Hodonína, který z pětasedmdesáti soutěžících vinařství získal místo třetí, osobně u primátora hlavního města Prahy.

„Víno dělal můj děda i můj otec. Právě on mi vštípil, jak je důležité budovat značku a kvalitu,“ vyznal se úspěšný vinař. Dnes může být otec na úspěch svého syna pyšný.

I když je jeho vinařství spíše menší rodinné a ročně vyrobí jen kolem pětačtyřiceti tisíc lahví, dodává vína i na Pražský hrad.

Historie jeho rodu se v Čejkovicích táhne už od 18. století. „Tehdy pozvala Marie Terezie do vypálené vsi Francouze, aby ji znovu osídlili. A tak z francouzského Bizé a Bizet vzniklo české příjmení Bíza,“ popisuje muž z třetí vinařské generace tohoto rodu. Právě francouzské přízvisko Bizé se Teď objevuje i na etiketách vín, které vinařství vyrábí.

Historický vinný kvelbený sklep s černou plísní z roku 1887 dnes už k výrobě vína neslouží.

„Funguje dnes už spíše jako muzeum,“ směje se čejkovický vinař. Výnosy očekává letos nízké. O to vyšší prý bude kvalita vína.