Porota hodnotila čtyři sta čtrnáct vín ze sedmapadesáti vinařských firem. „Velkým úspěchem letošního ročníku jsou tři vítězství pro Štěpána Maňáka ze Žádovic. Ze sedmi vyhlašovaných ovládl tři kategorie," uvedl PR manažer Daniel Kříž. Žádovický vinař zvítězil v kategorii červená suchá a polosuchá vína, červená polosladká vína a sladká vína. V těch zvítězil se Sauvignonem Barrique, slámovým vínem z roku 2012.

„Slámovku má dnes v portfoliu téměř každý vinař. Je to takový bonbónek. Nám se s ní daří už šestým rokem. Vloni jsme měli při sklizni krásné hrozny, byly už zavadlé a měly vysokou cukernatost, takže jsem si říkal, že půjde o dobrý ročník," uvedl k přihlášeným vzorkům Maňák.

I když v soutěži již v minulosti uspěl, zvítězit hned ve třech kategoriích se mu poštěstilo prvně. „Z úspěchu mám obrovskou radost. Měl bych slavit aspoň týden. Jsem moc rád, protože je to pro nás přínos. Díky tomu se dostaneme do širšího povědomí," reagoval na vítězství Maňák. Do nominace dával celkem sedmnáct vín.

Cenu za nejlepší kolekci si pak stejně jako vloni odnesl Milan Sůkal z Nového Poddvorova. Vítěze i šampiona mohou zájemci ochutnat při letošním ročníku Slováckých slavností, které se konají sedmého září v Uherském Hradišti Mařaticích.

Slovácká vinařská podoblast je velmi rozlehlá a díky tomu má přírodní podmínky, od teplých svahů na jihu až po naše nejseverněji položené vinice. Vinohrady leží jak v údolí řeky Moravy, tak v členité kopcovité krajině Bílých Karpat nebo na jižních svazích Chřibů a Ždánického lesa.

„Do celostátního kola Salonu vín národní soutěže vín postoupilo ze slovácké vinařské podoblasti 301 vzorků. Nominovaná vína budou spolu s postupujícími z vinařských podoblastí velkopavlovické, mikulovské a znojemské a vinařské oblasti Čechy soutěžit o postup do finále a titul absolutního šampiona a umístění v Salonu vín ČR, celoroční degustační expozici vín ve Valticích," dodal Kříž.