Asi o deset dnů dříve než loni začnou vinaři na Hodonínsku sbírat hrozny. A proto už nyní finišují s přípravami na nejdůležitější část roku. „Pro první rané odrůdy zamíříme do vinohradů koncem srpna, hlavní vinobraní začne kolem desátého září," upřesnil tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

Za brzký termín vinobraní může podle něj rychlý nástup léta. „Keře obvykle raší mezi desátým a dvacátým dubnem. Letos to bylo dříve. Jaro po zimě prakticky nebylo, nastoupilo hned léto," vysvětlil tajemník. A podle něj na tom nic nezmění ani déšť posledních dní.

Zřejmě ještě tento týden plánuje do vinic vyrazit s nůžkami žádovické rodinné vinařství Štěpána Maňáka. „Když jsem instaloval do vinice dělo proti špačkům, zkontroloval jsem úrodu Irsaie Oliveru, který budeme brát nejdříve. Hrozny jsou pěkné a zdravé. Po něm přijde na řadu Muškát moravský nebo Müller Thurgau," řekl Štěpán Maňák mladší.

Pokud hodně zaprší, termín sklizně budou muset ve firmě ještě posunout. „Pro dozrávání dalších hroznů bude nejdůležitější počasí na podzim," upozornil.

Jestli letos část úrody poslouží na ledové víno, zatím netuší. „I když jsou zatím hrozny velmi kvalitní, v říjnu může být situace úplně jiná," poznamenal.

I další vinaři si libují, že úroda roku 2014 bude kvalitní. A to přestože je letos potrápili škůdci více než kdy jindy. Problémy ve vinicích se letos vyskytly například s osenicí polní, která vyžírala na révě pupeny. Napomohla jí poměrně teplá zima, protože žravé housenky nezmrzly. Vinicím se nevyhnuly ani houbové choroby – padlí révové neboli oidium a peronospora.

To byl i problém Dušana Soviše z Blatnice pod Svatým Antonínkem. „Letošní síla infekcí mě docela překvapila, protože počasí bylo příznivé. Plísně nás sice potrápily, ale naštěstí jsme se jim vhodnými zásahy ubránili. Hrozny jsou tak pěkné a zdravé," vypověděl blatnický vinař, který věří, že pokud bude počasí vlídné i dál, tak sklidí hrozny s vynikající cukernatostí. „Ale přesně to zhodnotit ještě nelze," uvedl člen Cechu blatnických vinařů.

Ekonomický analytik Jiří Šimara nepředpokládá, že by vyšší výskyt škůdců a chorob na začátku roku letošní sklizeň negativně ovlivnil. „Vinařům se v drtivé většině případů podařilo situaci zvládnout. Stále však není jisté, v jaké kvalitě úroda bude. O tom rozhodnou až následující týdny a to, zda bude svítit slunce," uvedl Šimara.

Podle Soviše je důležité, aby ani v příštích dnech dlouhodobě a vydatně nepršelo. „Voda je pro bobule potřebná, ale nesmí jí být hodně," objasnil Soviš. Souhlasí s ním i mikulčický vinař Petr Marada, který vzývá Slunce, aby svítilo hodně a intenzivně. „Jinak by se totiž mohly objevit hniloby, které by pak úrodu znehodnotily," poznamenal Marada.