Velká výrobní hala o rozloze dvou tisíc metrů čtverečních má vyrůst nad vinařskou uličkou Pod Zámkem, v areálu společnosti Sonnentor. „Už teď tudy jezdí náklaďáky se zbožím, ale stavební kamiony by naše sklepy nevydržely. Na takovou zátěž nejsou stavěné,“ obává se Tereza Domanská. Je předsedkyní spolku, který tamní vinaři založili právě na ochranu sklepů.

V uličce je jich asi patnáct. „Pohybuje se tu spousta turistů i domácích. Kamiony se do uličky těžko stáčí z hlavní silnice a vznikají nebezpečné situace,“ přiblížila Domanská. Navíc s provozem stavebních kamionů mají podle ní vinaři špatné zkušenosti. „Už dřív tudy jezdili na předchozí stavbu, stěny některých sklepů přitom popraskaly,“ líčí.

O připravované stavbě se vinaři dozvěděli na veřejném projednávání územního plánu, díky kterému může vzniknout. A podali námitky. „Před týdnem jsme je písemně předali na městský úřad, jak jednotliví vlastníci, tak i spolek. Na vyjádření čekáme,“ uvádí Domanská.

Ilustrační foto.
Náhradní babičky vyzvednou děti ze školy. Pomáhají rodičům a samy se zabaví

Starosta Čejkovic Pavel Novotný o problému s dopravou v lokalitě ví, ale o obavách vinařů ze stavebních kamionů se dozvěděl až z dotazu Deníku Rovnost. „To je pro mě nová informace, nikdy to takto ze strany vinařů nebylo podáno. Spíš říkali, že provoz obtěžuje ubytované hosty,“ reagoval. Stavební doprava je podle něj věcí příslušných úřadů. „Stavebníkovi se určí, aby auta jezdila jiným způsobem, mimo centrum obce,“ vidí řešení starosta.

Možnosti jiných přístupových cest ke stavbě zvažuje i jednatel Sonnentoru Tomáš Mitáček. „Existují další dvě cesty, díky nimž bychom mohli vinařské uličce odlehčit. Budeme se snažit vyjít vstříc a v maximální míře povedeme kamiony extravilánem obce,“ ujišťuje.

Zhruba dva roky řešili podobný problém vinaři v Hustopečích. Provozu kamionů na stavbu sedmdesáti rodinných domů přes sklepní uličku pod Křížovým kopcem zabránili. „Díky připomínkám vinařů a některých zastupitelů se podařilo najít řešení. Kamiony budou jezdit kolem finančního úřadu, mimo zástavbu,“ potvrzuje někdejší zastupitel Jiří Kadrnka.

Město Veselí nad Moravou opraví most přes Moravu v Zarazicích. Jeho stav se značně zhoršil. Plánovaná oprava má stát sedm milionů korun a mohla by začít v druhé polovině roku.
Most přes Moravu v Zarazicích se dočká opravy za sedm milionů