Například v Petrově se vloni uskutečnil první ročník Otevřených sklepů Strážnicka, při kterých se představily vinařské firmy ze Strážnice, Petrova, Sudoměřic, Tvarožné Lhoty, Radějova a Vnorov.

„Myslím si, že jde o ojedinělou akci. Spousta vinařů sice dělá otevřené sklepy, často při nich ale lidé musí nachodit mnoho kilometrů. Naší výhodou je zázemí Plží a jedné sklepní uličky," uvedl místostarosta Petrova Ladislav Krůtil.

Při akci se představují větší i menší vinařství z celého Strážnicka, nejen tedy pouze z jedné obce. Sklepy si od petrovských vinařů na akci pronajímají.

Na popud lidí například přišli s akcí nazvanou Okoštujte víno z Mutěnic členové tamního sdružení vinařů. „V areálu je kolem šesti set sklepů. Problém byl ale ten, že když k nám lidé přijeli, řekli nám, že jsou sklepy pozavírané. Proto jsme se s kolegy vinaři domluvili a přes prázdniny má vždy někdo otevřené. Samozřejmě jsou otevřené sklepy označené," vysvětlil důvod, proč se začaly mutěnické sklepy otevírat i mimo hlavní akce, předseda občanského sdružení Búdy Mutěnice Vladimír Trávník.

Obdobnou možnost, nazvanou Do Blatnice k vinařovi, nabízejí druhým rokem také vinaři v Blatnici pod Svatým Antonínkem.

Od konce května do začátku září se na čtyři desítky členů Cechu blatnických vinařů střídají a od pátku do neděle nabízí možnost ochutnat místní vína přímo u vinaře. „Od pátku do neděle máme otevřené vždy dva sklepy. Chceme podpořit vinařskou turistiku v obci. Dřív lidé do Blatnice přijížděli, ale neměli kam jít, proto jsme se domluvili, že jim vyjdeme vstříc," sdělil starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem a člen Cechu blatnických vinařů Vladimír Hanák.

Jak doplnil, už vloni vinaři zjistili, že vyšší zájem turistů o koštování vín přímo ve sklepech je hlavně, když jsou větší akce. „Pak je to slabší. Jde vidět, že si lidé ještě nezvykli," podotkl Hanák.
Ojedinělou možnost nabízí turistům Penzion u kostela v Mikulčicích. Pro příznivce vinařství připravil Tour de vinohrad. Cyklisté při podvečerním výšlapu, který má přibližně sedm kilometrů, poznávají krásy viniční tratě.

„Cestujeme po našich vinicích a zájemce seznamujeme nejen s vínem, ale i s tradicemi, které s výrobou vína i naší kulturou souvisí. Ukazujeme také dvě muzea Starý kvartýr a vinohradnické muzeum v Mikulčicích," uvedla za Penzion u kostela Hana Bartoníková.

Mezi vinohrady zavedli zájemce také vinaři v Čejkovicích. Letos v dubnu uspořádali poprvé Čejkovickou vinnou stezku, která vedla po vybraných viničních tratích. Spolek tamních vinařů má dvaatřicet členů, do akce se zapojili téměř všichni.