Kvůli stavebnímu řízení a jednáním s jednotlivými vlastníky se vodovod připravoval tři roky. Radnici stál více něž dva miliony korun, majitelé na něj přispěli každý deseti tisíci korunami.

Navíc si ještě připlatili na přípojku, což je pak stálo zhruba čtyřiadvacet tisíc korun. „Původně byl vodovod Českého zahrádkářského svazu, ale bohužel nesplňoval současné parametry," připomněl místostarosta obce.

Podle něj nyní už vodovodní síť odpovídá i hasičským požadavkům. „Jsou tam dva hydranty a průtoky jsou také v pořádku," přiblížil nynější stav Šťastný.

Vinařská ulička Slavín v lokalitě Nácestek ve směru na Milotice začala vznikat v polovině šedesátých let dvacátého století. A to pod nedalekým vrchem Náklem a částečně na místě bývalého lignitového dolu Theodor, na němž ustala těžba už v první polovině padesátých let.

V současnosti se Slavín může pyšnit zhruba stovkou sklepů. Ty jsou různých velikostí i barev. Jejich fasády jsou často vyzdobené ornamenty i figurami s vinařskou tematikou či tradičními folklorními motivy. Letos se slavínské vinné sklepy otevřou návštěvníkům dvacátého srpna.

Součástí areálu jsou i boží muka, která v roce 2000 postavil místní mužský pěvecký sbor.